Zeci de chioșcuri amplasate fără autorizație, ridicate de Primăria Timişoara

41 de chioșcuri amplasate fără contract și autorizație pe domeniul public de mai mulți ani și pentru care operatorii lor nu plăteau niciun fel de taxe la bugetul local vor fi ridicate de Primăria Timișoara.

 

Costurile de transport și depozitare urmează să fie suportate de firmele care dețin aceste chioşcuri, anunţă Municiaplitatea. După ridicarea lor urmează salubrizarea și repararea parcelelor pe care au fost amplasate.

Reprezentanţii Primăriei spun că cele două firme care operează aceste chioșcuri au fost somate încă din luna martie să le ridice de pe domeniul public, deoarece nu dețin acord de funcționare ambulant, nu au contract de închiriere a domeniului public și nu au achitat taxele de ocupare a domeniului public, însă acestea nu au făcut demersuri pentru intrarea în legalitate.

 „Le-am cerut operatorilor de chioșcuri încă din luna martie să le ridice de pe domeniul public, deoarece erau amplasate ilegal, se transformaseră în obstacole pentru pietoni, erau inestetice și multe dintre ele nici măcar nu funcționau, devenind în timp coșuri de gunoi. Din păcate, operatorii de chioșcuri, care vând și ziare, nu au înțeles să lucreze împreună cu noi și cu directorii de ziare, nici măcar după ce am dispus ridicarea primelor chioșcuri. În perioada următoare vom stabili o listă cu potențiale locații pentru amplasarea unor chioșcuri, locații care nu deranjează trecătorii, pe care le vom scoate la licitație deschisă, precum și o serie de modele care să se armonizeze cu zonele în care vor fi amplasate”, declară primarul Dominic Fritz.

În luna martie, city managerul Matei Creiveanu s-a întâlnit cu operatorii acestor chioșcuri, dar și cu directorii principalelor ziare tipărite din oraș – aceștia din urmă fiind direct afectați de lipsa acordurilor de funcționare –, întâlnire în cadrul căreia le-a fost prezentată situația în care se află și au fost stabilite termene și pași clari pentru remediere, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Primele două chioșcuri au fost ridicate de pe domeniul public în urmă cu o lună. Acestea erau abandonate de mai mulți ani și deveniseră focare de infecție. Operațiunile de ridicare de pe domeniul public a construcțiilor ilegale vor continua pe tot parcursul acestui an.

Municipalitatea reaminteşte că, pentru a veni în ajutorul afacerilor afectate de restricțiile impuse în timpul pandemiei, taxa pentru ocuparea domeniului public al municipiului a fost scăzută, la propunerea primarului Dominic Fritz, de la 3 lei/mp/zi la 0,10 lei/mp/zi.

 

Print Friendly, PDF & Email