Zece ani de la inaugurarea la Timişoara a primului laborator interactiv de fizică din România

Sursă foto: Experimentarium Tm / Facebook

Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică inaugurat în premieră la Timișoara, în Parcul Rozelor, împlinește azi zece ani de la inaugurarea oficială.

 

O adevărată „școală altfel”, la care oricine are acces, acest laborator interactiv a fost creat cu scopul de a dezvolta interesul pentru știință al elevilor.

Găzduit într-un spațiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesați peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele școlare. Experimentele au capacitatea de a capta atenția și interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii și contradicțiilor logice care le însoțesc.

Dupӑ nouă ani de activitate interactivӑ, cu grupuri de vizitatori din mediul școlar și universitar, din ţarӑ și din majoritatea ţӑrilor europene, însumȃnd cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfӑșurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare și în mediul on-line. Acum, respectȃnd cerinţele înӑsprite impuse, activitatea se desfășoarӑ exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Sursă foto: Experimentarium Tm / Facebook

Centrul Experimentarium TM își propune să facă știința mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă, prin metode de învățare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuți”, transmit reprezentanţii Universităţii Politehnica.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium non-stop. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistență de specialitate, Experimentarium non-sto oferă, pentru început, o serie de nouă experimente interactive de fizică, poziționate în ferestrele clădirii ExperimentariumTm, de pe splaiul Spiru Haret nr 1A. Acestea pot fi văzute și acționate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.

Print Friendly, PDF & Email