Zaher Iskandarani, urmărit general, dar justiţiabil activ la Tribunalul Timiş

zaher-iskandaraniDeşi a fost dat în urmărire generală încă din luna aprilie, omul de afaceri timişorean, de origine siriană, Zaher Iskanadarni apare ca justiţiabil activ într-un proces de pe rolul Tribunalului Timiş. Unde, conform evidenţelor, prin septembrie şi-ar fi angajat chiar şi apărător care să-l reprezinte în instanţă.

 

Urmărit şi nu prea

Omul de afaceri timişorean, de origine siriană, Zaher Iskandarani a fost dat în urmărire general în aprilie,  după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare. Este, însă foarte activ ca justiţiabil pe la intanţe din Timiş. Un exemplu foarte bun este un proces de pe rolul Tribunalului Timiş înregistrat pe 28 mai 2014, deci după data la care a fost dat în urmărire generală. Procesul vizează infracţiunea de înşelăciune, iar în el Zaher Iskandarani apare ca inculpat, parte civilă fiind Administraţia Finanţelor Publice Timişoara, care încearcă, şi prin acest process, să recupereze o parte din sumele datorate de firma  Le Dome Tobacco International, reprezentată în instanţă printr-un lichidator judiciar, şi încă o firmă, ajunsă tot în insolvenţă.

Acesta este stadiul final al unui caz instrumentat de DNA Timişoara, în care procurorii i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Zaher Iskandarani şi încă doi parteneri de afaceri de-ai lui, pentru tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au pus sechestru asigurător pe un cont bancar deschis pe numele uneia dintre firme, în încercarea de a recupera prejudiciul de 42.652.859 de lei, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului statului de cele două societăţi comerciale ajunse în insolvenţă. În această cauză, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii.

Procesul a evoluat într-un mod straniu până acum, în 9 septembrie cauza fiind amânată pentru pregătirea apărării, iar la termenul următor, din 22 septembrie, solicitându-se o nouă amânare, după cum consemnează portalul just.ro, “pentru pentru pregătirea apărării de către apărătorul ales al inculpatului I.Z. şi pentru numirea unui interpret de limba arabă pentru inculpatii I.Z. şi J.F.” Lucru de natură să arate că urmăritul general şi-a angajat avocat care să-l reprezinte şi, în numele său, s-a solicitat şi interpret pentru limba arabă, deşi trăieşte de zeci de ani în România şi ştie bine limba română. Procesul merge mai departe, la ultimele două termene, din 10 şi 24 octombrie solicitându-se din nou, amânări, din diverse motive.  

Nominalizat în Top 10 “Most Wanted”

Pe site-ul Poliţiei Române, la categoria „Most Wanted”, omul de afaceri Zaher Iskandarani, condamnat pentru evaziune fiscală, a ajuns să fie plasat printre primele poziţii. Poliţia Română susţine despre el că „există date că se află pe raza municipiului Bucureşti la o locaţie necunoscută. Condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală.”

Sirianul a fost trimis în judecată de către DIICOT, în urmă cu opt ani, alături de alţi doi cetăţeni de origine arabă, pentru contrabandă, constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi folosirea fără drept a unei mărci. Acţiunea procurorilor DIICOT s-a declanşat după descinderile care au avut loc la fabrica de ţigări, deţinută de Iskandarani în Săcălaz şi unde au fost descoperite importante cantităţi de tutun vrac, timbre falsificate şi pachete cu ţigări purtând mărcile Marlboro şi LM.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei trei inculpaţi, în octombrie 2012, însă, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au condamnat ulterior la închisoare, cu executare. Şi dacă alţi inculpaţi din dosar s-au predat şi vor sta după gratii timp de trei ani, Iskandarani, care are de executat o pedeapsă de cinci ani, este de negăsit. Tot prin hotărâre judecătorească, cei trei trebuie să plătească la bugetul de stat, în solidar, peste 1,8 milioane de lei. „De fapt, în acel dosar unul dintre cei condamnaţi trebuie să fie eliberat cât de curând”, spune avocatul timişorean Carmen Obârşanu.

Print Friendly, PDF & Email