World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global ajunge la Timişoara

Cele mai bune 145 de fotografii care au surprins unele dintre cele mai puternice, expresive și emoționante știri din întreaga lume, în decursul anului trecut, vor fi expuse la Timişoara.

 

World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global ajunge pentru prima dată la Timișoara. Aceasta va fi deschisă pentru public în perioada 6- 25 iunie, la Muzeul de Artă Timișoara. Vernisajul va avea loc în 6 iunie, la ora 18.

Expoziția World Press Photo, organizată de Fundația Hațegan, în parteneriat cu Fundației Eidos, include 145 de fotografii premiate care au reușit să surprindă unele dintre cele mai puternice, expresive și emoționante știri din întreaga lume, în decursul anului trecut.  

Organizatorii anunţă că, respectând tradiția acestui eveniment fotografic de renume, deschiderea oficială a turului global al expoziției a avut loc la Amsterdam, în luna aprilie. Timp de un an, expoziția World Press Photo călătorește în peste 100 de orașe din 45 de țări, atrăgând un public de peste patru milioane de vizitatori în fiecare an.

Anul acesta, World Press Photo a ajuns la a șaizecea ediție și a reunit înscrieri din toată lumea: 5.034 de fotografi, din 125 de țări, au trimis 80.408 de imagini. Juriul a oferit premii în opt categorii către 45 de fotografi din 25 de țări: Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Finlanda, Grecia, Franța, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Pakistan, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria,  Noua Zeelanda, Turcia, UK, și SUA.

Fotograful român Vadim Ghirda este unul dintre câștigătorii acestei ediţii, primid premiul al II-lea la categoria Aspecte Contemporane, cu lucrarea Migrant Crossing.  

Marele câștigător al ediției aniversare a fost fotograful turc Burhan Ozbilici cu o fotografie a tânărului polițist Mevlüt Mert Altıntaş, de după asasinarea ambasadorului rus în Turcia.

Expoziţia va putea fi văzută, la Muzeul de Artă din Timişoara, zilnic, de marți până duminică, între orele 10-18.

Expoziția World Press Photo este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, și activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Competiția a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii, pentru jurizare.

Print Friendly, PDF & Email