„Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014, proiectat la Timişoara

Still from Winter Sleep, Nuri Bilge Ceylan's latest Cannes contenderLa Timişoara va avea loc o seară de film prezentată de Irina Margareta Nistor. Printre fimele proiectate se numără „Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014.

 

Mult așteptatul Winter Sleep, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, elogiat de presa internațională și distins cu Palme d’Or și Premiul criticii la Cannes 2014, va avea o proiecție specială la Filarmonica Banatul din Timișoara, duminică, 2 noiembrie.

La evenimentul organizat de Primăria Timișoara în parteneriat cu festivalul Les Films de Cannes à Bucarest vor fi proiectate, în premieră, alte două filme care au concurat pentru trofeele Cannes-ului: Clouds of Sils Maria, cu Juliette Binoche și Kristen Stewart, și Le Meraviglie, distins cu Marele Premiu la Cannes. Seara va fi prezentată de Irina Margareta Nistor.

Evenimentul va începe la 16, cu Le Meraviglie, filmul regizorului italian Alice Rohrwacher, film recompensat cu Marele Premiu la Cannes, al doilea ca importanță după Palme d’Or. În rolul principal apare debutanta Alexandra Maria Lungu, fiica unor imigranți români, care joacă alături de Monica Bellucci și Alba Rohrwacher, sora regizorului. Actrița româncă, descoperită de Alice Rohrwacher pe când avea 11 ani, la o oră de religie, o interpretează pe Gelsomina, fiica unor fermieri italieni care duc o viață retrasă, într-un colț mirific de țară, având grijă de stupii lor de albine. Apariția unui băiat și a unei prezentatoare TV în satul lor o fac să-și dorească o altfel de viață.

Seara va continua cu Clouds of Sils Maria, al renumitului cineast francez Olivier Assayas, unul dintre cele mai apreciate filme din competiția Cannes 2014. Actrițele Juliette Binoche, Kristen Stewart și Chloë Grace Moretz, formează un trio fascinant într-un film despre o actriță pusă în fața provocării de a juca în aceeași piesă controversată, despre două lesbiene, care i-a adus celebritatea cu 20 de ani în urmă. Doar că, de data asta, trebuie s-o interpreteze pe femeia mai în vârstă dusă la disperare de iubita ei tânără. Provocarea o obligă să-și pună sub semnul întrebării statutul, viața, relațiile.

Programul se va încheia cu mult așteptatul Winter Sleep. Capodopera lui Nuri Bilge Ceylan, preferata juriului și a presei internaționale la ediția de anul acesta la Cannes, a câștigat Palme d’Or și Premiul FipresciI și este propunerea Turciei la Oscar. Winter Sleep e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur și cu sine însuși. La evenimentul de la Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, organizat de Asociația Cinemascop, promovat şi finanţat în Timişoara de către Primăria Timişoara, intrarea este gratuită. Accesul publicului se face pe baza taloanelor, care se vor găsi (în limita locurilor disponibile) la casieria Filarmonicii, în ziua evenimentului.

Print Friendly, PDF & Email