„White God” va deschide Flight Film Festival, la Timişoara

Ediția a doua a Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music programează la Timișoara, în perioada 30 august-1 septembrie, o serie de conferințe și dezbateri în jurul unor teme de actualitate din domeniile științei, ficțiunii, tehnologiei și muzicii, alături de cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii.

 

Discuția pe tema Nature & Wild Life, care va avea loc la Iulius Gardens, duminică, 30 august, de la ora 20.30, va deschide festivalul și va fi urmată de proiecția filmului White God, în regia lui Kornél Mundruczó.

Invitații conferinței sunt prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers, de la Facultatea de Psihologie – Catedra de Psihologie Clinică, Secția Antrozoologie, din cadrul Open Universiteit Olanda, care va interveni prin Skype, Levente Borka, medic veterinar din Târgu Mureș, și prof. Andrei Mihalca, de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj-Napoca, moderator al discuției despre fuziunea dintre medicina veterinară și cea umană și colaborarea dintre cele două comunități.

Odată cu numărul tot mai mare de animale de companie în mediul urban, a crescut și interesul pentru cercetarea bolilor acestora. O parte a acestor cercetări pot fi aplicate și la om. Dar și viceversa. Vom privi totodată și la relația de interdependență între om și animal și la ce înseamnă interacțiunea aceasta pentru bunăstarea oamenilor și a animalelor, anunţă organizatorii conferinţei.

Seara va continua, tot la Iulius Gardens, cu proiecția filmului White God, în regia lui Kornél Mundruczó, câștigătorul premiului Un Certain Regard, Cannes Film Festival 2014. Filmul spune povestea micuței  Lili (Zsófia Psotta) care are 13 ani și a câinelui său, Hagen, pentru care tatăl lui Lili (Sandor Zsótér) nu vrea să plătească taxa, întrucât nu este rasă pură. Când Hagen este abandonat, încep două drumuri. Primul, o căutare disperată: Lili își caută câinele mult-iubit. Al doilea este o ascensiune fulminantă: Hagen devine șef de haită. O haită ce va cuceri Pământul. Kornél Mundruczó redă atent și fin toate relațiile emoționale dintre adolescentă și câinele ei, într-un film bizar, supra-realist și memorabil care depășește cu mult definițiile clasice.

Luni, 30 august, de la ora 20.30, publicul este invitat la o seară în jurul conceptului antropocen, cu proiecția în premieră pe marele ecran în România a filmului documentar Anthropocene: The Human Epoch, în regia lui Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky și Nicholas de Pencier, narat de Alicia Vikander. Filmul este precedat de la ora 19.30, de un dialog între dr. Ștefan Dorondel, antropolog afiliat al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București și al Institutului de Studii Sudest Europene, și prof. dr. Călin Cotoi, profesor în cadrul Departamentului de Sociologie, Universitatea din București.

Prezentat la festivaluri internaționale ca Toronto, Sundance sau Berlinale, documentarul Anthropocene: The Human Epoch contemplă frumusețea peisajelor, ferocitatea utilajelor și o face cu un ritm de vis ciudat și premonitori, spun organizatorii proiecţiei. Fără discursuri moralist-alarmiste, dar deplin conștienți de impactul imaginilor și mai ales de capacitatea filmului de-a oferi spectatorului o perspectivă clară asupra dimensiunilor apocaliptice ale exploatărilor, cei trei regizori creează o senzație neliniștoare. Par a fi ultimele peisaje serene de dinaninte de din ce în ce mai probabilul dezastru ecologic. Ca și în cazul documentarelor lor precedente (Watermark, Manufacturing Landscapes, Payback), regizorii lui Anthropocene: The Human Epoch utilizează tehnici clasice de filmare și tehnologie nouă pentru a-și crea secvențele răspândite de-a lungul a 20 de țări și 6 continente.

Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music este organizat în cadrul Flight Festival Timișoara și își propune să ofere orașului și zonei posibilitatea de a fi la curent cu cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii și de a participa la evenimente, dezbateri și activități interactive.

Flight Festival a luat naștere în 2019 și este un festival de muzică, artă și tehnologie dezvoltat de organizatori în contextul în care Timișoara va găzdui Capitala Culturală a Europei.

Print Friendly, PDF & Email