Weekend cu film european, la Timişoara

Festivalul Filmului European, a cărui selecție este, anul acesta, orientată către teme ce invită la dezbatere, vine la Timișoara cu nouă producții foarte recente, dintre care două filme românești.

 

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Timișoara – care salută viitoarea capitală europeană a culturii – va fi inaugurată cu filmul finlandez Cealaltă parte a speranței, o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis, pe 4 mai, ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului, anunţă organizatorii FFE. 

În selecția de la Timișoara un loc aparte le revine celor două filme românești, dintre care unul va fi în avanpremieră națională: Povestea iubirii, un film din 2016, în regia lui Radu Mihăileanu, primul film în limba engleză al regizorului, şi Ultima zi, în regia lui Gabriel Achim, tot un film nou, din 2016, o comedie neagră premiată cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016.

Cele şapte filme străine au fost puse la dispoziția FFE de ambasadele și institutele culturale din Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Franța și Ungaria.

Programul Festivalul de Film European:

Vineri, 26 mai, ora 22, la Grădina de vară Capitol: Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017);

Sâmbătă 27 mai, ora 22, Grădina de vară Capitol: Povestea iubirii (România, 2016), avanpremieră națională;

Duminică 28 mai, ora 22, Grădina de vară Capitol: Ultima zi (România, 2016), proiecție în prezența regizorului, urmată de întrebări şi răspunsuri.

Sâmbătă 27 mai, ora 15, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015):

Sâmbătă 27 mai, ora 17, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Înfurigranții (Austria, 2017);

Sâmbătă 27 mai, ora 19, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Febră în zori (Ungaria, 2015);

Duminică 28 mai ora 15, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Safari (Austria, 2016);

Duminică 28 mai ora 17, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Mamă (Estonia, 2016);

Duminică 28 mai ora 19, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara: Mercenarul (Franța, 2016).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România cu sprijinul Primăriei Timișoara, al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email