Voluntari de la Universitatea de Vest din Timișoara oferă sprijin pentru vârstnicii afectați de măsurile de urgență

Universitatea de Vest din Timișoara a format un grup de voluntariat pentru suport urgențe, a cărui activitate este dedicată implicării în activitățile de susținere comunitară în Timișoara, în timpul stării de urgență.

 

Grupul de voluntariat este format din studenți voluntari, cadre didactice și alți angajați ai UVT, care desfășoară activități pro bono necesare persoanelor fizice sau instituțiilor timișorene, în situații ce devin foarte urgente acum, în plină criză epidemiologică.Universitatea de Vest din Timișoara a format un grup de voluntariat pentru suport urgențe, a cărui activitate este dedicată implicării în activitățile de susținere comunitară în Timișoara, în timpul stării de urgență.

Una dintre primele activități pentru care studenții voluntari din Universitatea de Vest din Timișoara s-au pus la dispoziție, sub coordonarea asociației studențești din UVT, OSUT, este aceea de a prelua apelurile de semnalare a cazurilor sociale din Timișoara, mai ales a celor care îi privesc pe vârstnicii de peste 65 de ani, anunță reprezentanții universității.

Dat fiind faptul că Guvernul a interzis circulația în spațiul public pentru cei de peste 65 de ani, cu excepția intervalului orar 11-13, acest context va face să devină deosebit de solicitat serviciul Primăriei Timișoara, prin care se preiau telefonic (la numărul 0356.981) apelurile privind cazuri sociale și persoane cu vârste peste 65 de ani, fiind vizați timișoreni complet izolați din caza restricțiilor instituite în fața pericolelor epidemiologice. Astfel, studenții voluntari din UVT se alătură Direcției de Asistență Socială din Primăria Municipiului Timișoara, răspunzând apelurilor referitoare la cazurile sociale ale bătrânilor, un aport ce devine vital pentru viața a mii de locuitori ai orașului.

Pe de altă parte, UVT a răspuns și apelului venit din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș, pentru a administra miile de documente sosite la DSP Timiș din punctele de trecere a frontierei de vest, completate de cetățenii români care au intrat în ultimele zile în țară, veniți din spații naționale cunoscute ca zone de risc epidemiologic ridicat. Voluntarii de la UVT au participat la trierea și sortarea pe județe a documentelor completate la intrarea în țară a celor ce s-au repatriat.

Nimeni nu s-a așteptat la intrarea atât de rapidă în starea de urgență, resimțită la nivelul întregului oraș ca o stare de limitare accentuată a condițiilor firești de viață, cum se întâmplă, de fapt, în toată țara. Faptul că în comunitatea universitară din UVT s-a constituit un astfel de grup de voluntariat, pentru susținerea celor ce au diverse solicitări din partea autorităților, dar și pentru susținerea instituțiilor-cheie pentru managementul medical în fața epidemiei, este o continuare a tradiției pe care am cultivat-o în ultimii ani, aceea de a pune mare preț pe participarea voluntară a studenților, dar și a universității în ansamblu, la activitățile comunitare relevante pentru oraș, ca parte a unui efort global al UVT de a-și asuma un rol distinct și predictibil în susținerea politicilor publice din comunitatea timișoreană”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Acesta le mulțumește voluntarilor din UVT pentru disponibilitatea și solidaritatea lor

Print Friendly, PDF & Email