Codul Penal pe înţelesul copiilor

Volum de educaţie juridică adresat adolescenţilor, realizat cu sprijinul judecătorului Cristi Danileţ

Volum educatie juridica copii Cristi DaniletUn volum inedit de educaţie juridică, scris într-o manieră accesibilă şi ilustrat ingenios, îşi propune să explice conţinutul noului Cod Penal, făcându-l accesibil tuturor tinerilor cu vârsta de peste 14 ani. La realizarea acestuia a participat şi judecătorul Cristi Danileţ.

 

Judecătorul Cristi Danileţ anunţă lansarea pe piaţa de carte a unui manual inedit de educaţie juridică, în care semnificaţia legii şi importanţa aplicării ei, sunt explicate, într-o manieră accesibilă, destinatarilor cărţii – tinerii de peste 14 ani, vârstă la care aceştia devin responsabili în faţa legii pentru faptele comise. Manualul de educaţie juridică privind noua legislaţie penală, realizat – cu sprijinul judecătorului Cristi Danileţ –, de către o echipă din cadrul Poliţiei Capitalei, se intitulează Unde-i lege, nu-i tocmeală şi este ilustrat de către Ionuţ Istudor, elev al Liceului Tehnologic „Dimitrie Gusti”, din Capitală.

Cristi Danilet cmyk“Vă asigur că e de folos nu numai copiilor, ci şi adulţilor, care au astfel explicaţii accesibile ale noului Cod Penal”, precizează judecătorul Cristi Danileţ, referindu-se la conţinutul volumului şi argumentând astfel: “De la vârsta de 14 ani, o persoană care comite o infracţiune poate fi sancţionată penal în România. Dar ce sunt sunt infracţiunile, unde pot fi ele găsite, ce sancţiuni se pot aplica, cum evităm să devenim victime, cum şi unde formulăm o plângere, cum evităm acţiunile nepermise de lege?”

Toate acestea sunt întrebări la care oferă răspunsuri volumul întocmit în cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, de către o echipă coordonată de dr. Graţiela Văduva, responsabil în cadrul Serviciului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii. 

Volumul a avut parte deja de o acţiune de promovare, desfăşurată în cadrul orelor de educaţie juridică susţinute de Cristi Danileţ la câte un liceu din fiecare sector al Bucureştiului, în cadrul proiectului intitulat „Prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli”, dezvoltat de Asociaţia „Viaţa fără violenţă”, condusă de avocatul Mihaela Olaru.

Conceptul acestor lecţii de educaţie juridică a constat în a aduce, pe rând, profesori, copii şi părinţi în faţa unei echipe alcătuite dintr-un judecător, un procuror, un avocat, un poliţist şi un psiholog. Lecţiile au fost menite să îi îndrume pe participanţi cu privire la necesitatea respectării legii penale şi cu privire la consecinţele încălcării legii, insistând asupra necesităţii prevenirii infracţionalităţii şi a rolului educaţiei.

Conţinutul manualului poate fi descărcat gratuit, în format .pdf, conţinutul acestuia fiind disponibil tuturor autorităţilor care doresc difuzarea unei informaţii de calitate şi cultivarea legalităţii în comunitate. 

Volumul este disponibil şi în format print, în tiraj limitat, de 1.000 de exemplare. Publicarea acestui tiraj print a fost susţinută financiar din resurse proprii de către judecătorul Cristi Danileţ, pentru a fi distribuit, potrivit intenţiei formulate de acesta, în mod gratuit, în câteva şcoli şi licee din localităţi cu posibilităţi modeste.

Print Friendly, PDF & Email