Vizită la Timişoara a Comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European

Timişoara, Piaţa Victoriei. Foto Eye in the Sky

O delegație formată din șase deputați din Parlamentul European, condusă de Andrey Slabakov, se află în vizită la Timișoara, în perioada 3-5 aprilie.

 

Deputații europeni vor avea întâlniri cu autoritățile locale și organizatorii programului cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturrii. Programul vizitei include o întrevedere cu primarul orașului, Dominic Fritz, precum și o discuție cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Membrii delegației vor vizita spații culturale și expoziții și vor asista la conferința susținută de scriitorul Orhan Pamuk la Universitatea de Vest din Timișoara. O altă întâlnire va fi cu refugiații ucraineni implicați în activități culturale.

Eurodeputații se vor întâlni, de asemenea, cu Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, pentru a discuta posibile soluții la nivelul UE pentru consolidarea rezilienței sectoarelor culturale și creative, în contextul provocărilor actuale.

Din delegație fac parte Andrey Slabakov, șeful delegației (CRE, Bulgaria), Hannes Heide (S&D, Austria), Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania), iar membrii însoțitori sunt europarlamentarii români Victor Negrescu (S&D), Iuliu Winkler (PPE) şi Vlad-Marius Botos (Renew).

Programul Capitala europeană a culturii a fost lansat în vara anului 1985, Atena fiind primul oraș care a deținut acest titlu. Statele membre desemnează orașe pentru acest titlu cu șase ani înainte, apoi nominalizările sunt evaluate de un juriu format din zece experți europeni independenți în domeniul cultural. Trei dintre acești experți sunt numiți de Parlamentul European, procesul de desemnare a acestor trei experți fiind coordonat de Comisia pentru Cultură și Educație. Orașele-gazdă primesc 1,5 milioane de euro din partea programului Europa creativă pentru a pune în aplicare un program cultural. Capitalele europene ale culturii reprezintă una dintre cele mai cunoscute inițiative ale Uniunii Europene, iar până în prezent acest titlu a fost acordat unui număr de aproape 60 de orașe din 30 de țări.

 

 

Print Friendly, PDF & Email