“Calea samuraiului astăzi”, Yukio Mishima (Ed. Humanitas)
Yukio Mishima a scris această carte în august 1967, cu trei ani înainte de dramatica sa sinucidere în Tokyo, la sediul Forţelor de Autoapărare. Volumul, care conţine o interpretare personală la Hagakure, un cod clasic de etică şi conduită a samurailor, a devenit un bestseller în Japonia imediat după moartea lui Mishima survenită în noiembrie 1970. “Atât admiratorii, cât şi detractorii poziţiilor sale politice au recurs la Hagakure pentru a înţelege drama finală a lui Mishima. Una dintre multele ipostaze în care Mishima se vedea pe sine era şi aceea a unui samurai modern. Pentru el era esenţtial să moară cât era încă în putere, iar moartea sa să fie demnă de tradiţia samurailor. Chiar şi detaliile pregătirii scenei sinuciderii de la sediul Forţelor de Autoapărare sunt influenţate de Hagakure: banderolele purtate de Mishima şi însoţitorii săi în timpul ultimului său discurs purtau un slogan din Hagakure. Iar preţiozitatea extremă cu care s-a pregătit de moarte în dimineaţa ultimei sale zile reflectă spiritul acestui cod aşa cum l-a înţeles Mishima: «Chiar şi în moarte, bărbaţii trebuie să aibă culoarea florii de cireş»”, spune Kathryn Sparling, de la Columbia University.
“Săgeata lui Dumnezeu”, Chinua Achebe (Ed. Polirom)
În tulburatul început de secol XX, preotul Ezeulu încearcă din răsputeri să-şi ţină semenii Ibo sub aripa protectoare a zeului străbun Ulu. Tribul său trece prin frământări sociale şi politice răscolitoare, agravate şi de intervenţia colonizatorilor britanici. Alături de ceilalţi localnici, Ezeulu lupta împotriva unei religii care, deşi în aparenţă încearcă să ajute, impune o tradiţie şi o civilizaţie cu totul străine. Ca într-un alt roman al lui Achebe, O lume se destramă, zeul alb intră treptat în graţiile tribului Ibo, care-i va închina recoltele şi îl va adopta ca protector. Într-o ultimă încercare de rezistenţă, Ezeulu îşi îndeamnă fiul să se alăture omului alb, să-şi însuşească învăţătura lui, să-i afle slăbiciunile şi, poate, cândva, să înveţe cum să-l învingă cu propriile arme.
Michael Ondaatje, „părintele” Pacientului englez, spune că vede în Achebe „unul dintre acei scriitori care ne-au lăsat un cod de valori reale, o adevărată voce a lumii literare”.
„Karma şi reîncarnarea”, Barbara Y. Martin, Dimitri Moraitis, (Ed. Curtea Veche)
Aceasta e prima carte în care Barbara Martin propune o descriere (inspirată şi originală) a complicatei lumi în care se petrece renaşterea spirituală. Ea şi coautorul cărţii, Dimitri Moraitis, dezvăluie cum văd ei viaţa de după moarte – pe baza explorărilor făcute personal, precum şi a copleşitoarelor incursiuni clarvăzătoare în lumile spiritului.
Un autentic miracol – într-un singur volum, cu informaţie complet accesibilă pentru publicul larg – cartea de faţă e perfectă pentru aceia care vor să facă primii paşi pe calea dezvoltării spirituale, dar şi pentru cei care au permanent aspiraţii de această natură, spun editorii. “Fie că o citiţi ca pe un îndrumar extrem de concret pentru a intra şi a ieşi din ciclul karmic, fie că o luaţi drept un ghid într-un itinerar spiritual, cartea aceasta este o descriere a felului în care funcţionează reîncarnarea”.
Lucrarea îmbină imaginea lumii de dincolo cu mecanismele karmei, oferă sfaturi utile şi instrumente pentru a evita karma ostilă, apropie cititorii de scopul lor fundamental, acela de a ajunge la perfecţiunea spiritual. “Noi toţi am trăit o extraordinară serie de vieţi, care ne-au condus la experienţa actuală. Iar viaţa pe care o trăim acum ne va pregăti pentru vieţile ce vor veni”, spune Barbara Martin.
Ultimele comentarii