Vitamina E ar putea ameliora simptomele demenţei

Generic pic of an old woman in a wheelchair.O doză zilnică de vitamina E ar putea ajuta persoanele care suferă de demenţă să se descurce singure în efectuarea sarcinilor zilnice, se arată într-un nou studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă americani.

 

Studiul, publicat în jurnalul JAMA, arată că persoanele care suferă de o formă uşoară sau moderată a maladiei Alzheimer şi consumă doze mari de vitamina E prezintă un ritm mai lent de declin cognitiv. Acestea sunt capa­bile să se ocupe de sarcinile zilnice pen­tru o perioadă mai lungă de timp şi au mai puţină nevoie de ajutor, spun cer­cetă­torii americani, potrivit bbc.co.uk, sursă citată de Mediafax. Totuşi, Socie­tatea Alzheimer a men­ţionat că o doză foarte mare de vitamina E ar putea avea efecte negative.

Pentru realizarea acestui studiu, 613 persoane care sufereau de o formă uşoară sau moderată a maladiei Alzhei­mer fie au primit o doză zilnică de vi­tamina E, fie au urmat un tratament contra demenţei, cunoscut ca me­man­tină, o combinaţie de vitamina E şi memantină sau au primit placebo.

Astfel, pe o perioadă de doi ani au fost urmărite schimbările care au avut loc în rândul persoanelor care suferă de demenţă, în ceea ce priveşte efec­tuarea de sarcini zilnice, cum ar fi să se spele sau să se îmbrace. Oamenii de ştiinţă au descoperit că participanţii care au primit vitamina E au înre­gis­trat un declin cognitiv mai lent faţă de cei care au primit placebo, cu o rată a­nuală a declinului mai mică cu 19%. De asemenea, persoanele care au luat vi­tamina E, cunoscută şi ca alfa tocofe­rol, au avut mai puţin nevoie de ajutor din partea familiei sau a prietenilor. „Aceste descoperiri sugerează că alfa tocoferolul este benefic în formele uşoare şi moderate ale maladiei Alz­heimer prin încetinirea declinului func­­ţional şi reducerea sarcinii însoţitoru­lui (cel care are grijă de o persoană care suferă de maladia Alzheimer – n.r.)”, a spus Maurice Dysken, de la Minneapolis VA Health Care System.

Comentând pe marginea studiului, Doug Brown, director de cercetare şi dezvoltare la Societatea Alzheimer, a precizat că tratamentele care pot ajuta persoanele care suferă de demenţă să îndeplinească sarcinile zilnice repre­zintă cheia pentru ca aceia care suferă de această maladie să trăiască cât mai mult cu putinţă. Dar, a adăugat acesta, este nevoie de mai multe cercetări pen­tru a afla dacă vitamina E aduce bene­ficii reale persoanelor care suferă de demenţă şi dacă este bine să consume o doză atât de mare în mod frecvent.

„Este extrem de important ca oa­menii să ceară sfatul medicilor înainte de a lua suplimente. În acest caz, doza de vitamina E luată de participanţi a fost mult prea mare faţă de doza zilnică recomandată şi a fost la un nivel care ar putea fi dăunător pentru unii”, a declarat Doug Brown.

Print Friendly, PDF & Email