Virgil Musta: „Cei care îndeplinesc noile definiții de caz în suspiciunea de Covid nu mai achită taxa pentru testare”

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar şi recomandările de prioritizare a testării pentru Covid-19. „Este o clarificare binevenită care permite medicului practician să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit”, spune dr. Virgil Musta.

 

Institutul Național de Sănătate Publică prezintă, într-un comunicat de presă trimis azi, categoriile de persoane pentru care se recomandă testarea cu prioritate. Totodată, sunt definiți termenii de: caz suspect, caz confirmat, caz direct și deces la un pacient Covid-19.

Vorbim de o clarificare binevenită care permite medicului practician, specialistului să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit. Conform noii definiții de caz, în suspiciunea de Covid-19 intră orice persoană care prezintă infecții acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră și dificultate în respirație. Al doilea criteriu este legat de existența unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie. Al treilea criteriu este SARI, adică o infecție respiratorie acută severă. Toți cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiția de caz, se pot testa fară să fie nevoiți să achite vreo taxă”, explică medicul Virgil Musta, șeful Clinicii II Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Actualizarea făcută de Institutul Național de Sănătate Publică poate fi consultată accesând următorul link: http://www.cnscbt.ro/

Print Friendly, PDF & Email