Violonistul Alexandru Tomescu revine la Timişoara, într-un spectacol care conectează Occidentul și Orientul

O întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei va avea loc pe scena Filarmonicii Banatul, din Timişoara, unde West meets East revine cu un nou proiect menit să conecteze Occidentul și Orientul prin muzică, în spiritul viziunii născute cu peste o jumătate de secol în urmă, din colaborarea dintre violonistul Yehudi Menuhin și sitaristul Ravi Shankar.

 

Aflat la a doua ediție în România, proiectul West meets East – Povestea continuă propune o întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei, în interpretarea lui Alexandru Tomescu – la vioară, a lui Udhai Mazumdar – la tabla, a Sînzianei Mircea – la pian, a lui Rohan Dasgupta – la sitar și a lui Bhaskar Das – la bansuri, care sete un flaut din bambus.

Ca element de noutate al acestei ediţii, anunţă organizatorii, o mare parte din program include piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziții românești cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate și o interpretare inedită, la vioară și instrumente muzicale indiene.

În program sunt incluse lucrări de Ravi Shankar, lucrări de George Enescu, precum și ragas-uri indiene ancestrale, care sunt cântate în India de pe vremea Vedelor.

Concertul va avea loc la Filarmonica Banatul din Timișoara, miercuri, 3 octombrie, de la ora 19.

„A fost o adevărată provocare să mă alătur lui Udhai Mazumdar și colegilor săi din India, în turneul de anul trecut. Am fost impresionat nu doar de complexitatea și noutatea muzicii, ci mai ales de faptul că simțeam cu toții că le călcam pe urme lui Yehudi Menuhin și Ravi Shankar, la exact o jumătate de secol distanță. Muzica lui George Enescu a fost perfect integrată întregului proiect și vine să pună într-o lumină neașteptată operele marelui nostru compozitor. Ediția de anul acesta vine cu multe piese noi și surprinzătoare, care cu siguranță vor entuziasma publicul”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Doresc să mulțumesc publicului român, care a îndrăgit anul trecut aranjamentul realizat de mine pentru «Dansul ţărănesc», de Constantin Dimitrescu, exprimând un interes viu pentru piese similare. Astfel, am primit responsabilitatea grea de a rearanja pentru acest turneu alte compoziții românești, care sunt deja foarte frumoase în varianta originală. Sunt onorat să duc mai departe demersul inițiat de maestrul meu, Ravi Shankar. Timp de 50 de ani, a fost un mare gol. Au mai avut loc unele proiecte punctuale în câteva țări occidentale, dar acesta este primul din Europa de Est”, spune Udhai Mazumdar, discipol al lui Ravi Shankar, liderul grupului de muzicieni indieni.

Turneul West meets East include încă trei concerte, pe lângă cel de la Timişoara; la Cluj, în 7 octombrie, la București, în 13 octombrie, și la Pitești, în 15 octombrie.

 

 

Prima ediție a proiectului West meets East, restituită pe bază de partituri din arhive, a fost un revival care a oferit publicului român o muzică nemaiauzită de 50 de ani – prima fuziune între muzica clasică indiană și cea occidentală, sub dubla semnătură Shankar-Menuhin. În ediția de anul acesta povestea continuă și le oferă melomanilor o experiență rară și irepetabilă, așa cum au dorit Menuhin și Shankar acum 50 de ani, valorificând sonoritățile ce rezultă din împletirea între melosul european și ragas-urile indiene.

Turneul din 2017, cu cele mai faimoase piese ale trilogiei West meets East, inclusiv sonata în caracter popular românesc, de George Enescu, a entuziasmat peste 2.500 de spectatori în patru orașe. A fost prima dată când s-a cântat Ravi Shankar pe o scenă de la noi. Am avut un feedback foarte bun de la public, de aceea am și continuat proiectul. Veți avea ocazia să ascultați o muzică rară, prea puțin cântată în țara noastră, dar și de a vă convinge o dată în plus de spiritul universal al muzicii noastre naționale”, spune Ciprian Moga, reprezentant Jazzmine.

Evenimentul este organizat de Jazzmine, prin intermediul Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”.

Print Friendly, PDF & Email