Violonistul Alexandru Tomescu, decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler

Alexandru TomescuViolonistul Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene, distincţia fiindu-i oferită din partea preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de ambasadorul republicii la Bucureşti, Diego Brasoli.

Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, momentul face parte din concertul prin care a fost celebrată preluarea de către Italia a preşedinţiei rotative a Consiliului European. Evenimentul a avut lo, zilele trecute, la Ateneul Român, din Capitală.

Legătura dintre Alexandru Tomescu şi cultura italiană este strânsă şi datează de mult timp. În 1995, Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional „Niccolò Paganini”, de la Genova, Italia. De-a lungul anilor, violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul „Paganini – înger sau demon”, prezentat în Turneul Naţional Stradivarius, din 2011, când cele 24 de Capricii – cântate fără întrerupere – au fost combinate cu scurtmetraje. Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2, de Niccolò Paganini, se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă franceză Classica, la rubrica „Descoperirea lunii”, în 1999.

Alexandru Tomescu a interpretat acest concert, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, într-una din serile trecute, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni. Seara reprezintă un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene şi României: în calitate de preşedinte prin rotaţie al Consiliului UE în următoarele şase luni, Italia va lucra în strânsă colaborare cu celelalte ţări pentru a promova şi a dezvolta proiectul unei integrări tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata preşedinţiei, temele centrale vor fi combaterea şomajului, creşterea economică şi controlul migraţiei clandestine, într-o abordare care priveşte vecinii (la est şi la sud) într-o optică de colaborare crescândă.

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite, el fiind capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, Mihaela Tomescu, şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu, în România, şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers, în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall, din New York, Walt Disney Concert Hall, din Los Angeles, Théâtre des Champs Elysées, din Paris, Concertgebouw, din Amsterdam, etc.

A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus să o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice.

A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate. Din 2002, acesta este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Print Friendly, PDF & Email