Vila Kimmel, plasată sub protecție, din momentul demarării procedurii de clasare

Dă asigurări Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Timiş

Vila Kimmel Centrul Cultural Francez TimisoaraVila Kimmel se află sub protecție, pentru un an de zile, din momentul demarării procedurilor de clasare – anunţă Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Timiș. Pentru clasare, sunt necesare măsurători. Care nu pot fi făcute pentru că Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei nu are acces în anexele Vilei, proprietate a Consiliului Judeţean Timiş. Care CJ Timiş nu intră în dialog pe tema asta.

 

Sorin Predescu: „Vom face noi releveul necesar clasării”

Acum câteva zile, scriam în TIMPOLIS că soarta Vilei Kimmel, imobilul care găzduiește Centrul Cultural Francez, este sub semnul întrebării şi că Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei cerea clasarea în regim de urgență a acesteia, temându-se să nu aibă soarta Casei Mühle.

Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Timiș, Sorin Predescu, spune că instituția pe care o conduce a efectuat demersuri pentru clasarea clădirii, aceasta având, acum, statut de monument. Şi că, din momentul demarării procedurilor de clasare, întocmirea documentației se poate întinde pe durata unui an. „Conform legii, întocmirea documentaţiei o pot face ONG-urile, Direcția sau proprietarul. Clădirea e în protecție timp de un an de zile, conform legii. Noi am informat în acest sens și Primăria, și Consiliul Județean, și Ministerul Culturii”, spune Sorin Predescu. Adaugând că direcția a cărei activitate o coordonează se va ocupa, de luna viitoare, de întocmirea documentației.

Sorin Predescu mai spune că, în condițiile în care Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural nu are legătură instituțională cu Consiliul Judeţean Timiş, nu poate cere acestei instituţii să le permită reprezentanților Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei accesul în spațiile anexe ale Vilei Kimmel, din proprietatea administrației județene, pentru măsurătorile topografice. „Noi suntem o instituție deconcentrată, subordonată Ministerului Culturii, iar CJ Timiş este o autoritate publică locală. Noi putem intra, pentru că avem atribuții legale de control, dar nu putem merge în control însoțiţi de cineva care nu are atribuții de control. Putem intra, însă, să facem noi releveul, dacă reprezentanții Asociației întâmpină dificultăți”, declară Sorin Predescu. Care dă asigurări că documentația poate fi pregătită fără riscuri, clădirea fiind acum sub protecție.

Clasarea Vilei Kimmel, în curs de derulare

Soarta Vilei Kimmel, imobilul care găzduiește Centrul Cultural Francez, de pe b-dul CD Loga nr. 46, este sub semnul întrebării, au avertizat, recent, reprezentanții Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei. Solicitând clasarea în regim de urgență a imobilului, temându-se ca acesta să nu împărtășească soarta Casei Mühle.

În pofida faptului că reprezentanții CJ Timiş au evocat atât intenția de a-și exercita dreptul de preemțiune în cazul Vilei Kimmel, cât și disponibilitatea de a acționa în vederea soluționării situației clădirii, nimic concret nu pare să se mai fi întâmplat. Deși, în acest scop, au fost prevăzute chiar și sume în bugetul județului pe 2015, menite să permită achiziționarea de servicii topo-cadastrale și întocmirea documentației tehnice necesare actualizării planului de situație.

Distanța de la intenție la faptă se dovedește, însă, mare. Așa se face că primele demersuri concrete în vederea punerii la adăpost a Vilei Kimmel de eventuale situații similare celei care au afectat Casa Mühle au fost întreprinse nu de către reprezentanții CJ Timiş, ci de către cei ai unei asociații locale preocupate de soarta patrimoniului.

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a anunțat că a depus o cerere de clasare în regim de urgenţă a imobilului. Solicitare aprobată, la jumătatea lunii ianuarie, de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice. Reprezentanții Asociației au anunţat că au demarat şi întocmirea documentației în vederea clasării clădirii.

Autoritățile județene, între inerție și dezinteres

Reprezentanţii Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei declarau, zilele trecute, că problematică este realizarea releveului actual al imobilului, din pricina costurilor mari pe care le implică. Şi mai spuneau că au solicitat Direcției pentru Cultură și Patrimoniu să le mijlocească pe lângă CJ Timiş accesul în anexele Vilei Kimmel, pentru continuarea măsurătorilor topografice.

Ilie Sîrbu, directorul Asociației, spunea, însă, că reprezentanții administraţiei judeţene nici măcar nu i-au contactat. Cât despre eventualul ajutor primit pentru finalizarea demersurilor de clasare, aprecia că administraţia judeţeană ar putea finanța expertiza tehnică a Vilei Kimmel, menită să demonstreze că imobilul este în stare intactă. „Și ne mai pot ajuta la printarea planșelor pentru întocmirea documentației de clasare”, spune Ilie Sîrbu.

Am căutat să aflăm de la directorul Direcției Administrarea Patrimoniului din cadrul CJ Timiş, Radu Șerban, și de la președintele CJ Timiş, Titu Bojin, care sun intențiile legate de acest imobil și care este motivul lipsei de interes faţă de o eventuală colaborare cu Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Cei doi oficiali nu au putut fi, însă, contactați telefonic.

 

Citeşte şi:

Un alt imobil de patrimoniu al Timişoarei, Vila Kimmel, sub semnul întrebării

 

Cumpărarea sediului Centrului Cultural Francez este încă „în cărţi” la Consiliul Judeţean Timiş

 

Cadastrul pentru terenul vilei lui Ceauşescu, pe lista de achiziţii de la Consiliul Judeţean Timiş

Print Friendly, PDF & Email