„Vidul tăcerii”, expoziție temporară semnată de Belu-Simion Făinaru, la Muzeul de Artă Timișoara

Monument for Nothingness – Belu Simion Făinaru. Foto: Artsy

O nouă expoziţie va putea fi vizitată, începând de săptămâna aceasta, la Muzeul Național de Artă Timișoara: The Void of Silence / Vidul tăcerii, semnată de artistul româno-israelian Belu-Simion Făinaru.

 

Belu-Simion Făinaru – un artist româno-israelian de anvergură internațională prin participarea sa la expoziții importante, precum Documenta de la Kassel (1992) sau Bienala de la Veneția (1993 şi 2019) – este deja cunoscut de către publicul timișorean datorită unei expoziții organizate în anul 2000, ocazie cu care patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara a fost îmbogățit cu o lucrare din colecția sa.

„Belu-Simion Făinaru contextualizează opera sa în Palatul Baroc prin instalații ce îmbină elemente de artă decorativă din patrimoniul muzeului, obiecte, lucrări și filme realizate de artist pe marginea unor teme recurente, multe dintre acestea fiind inspirate din opera poetică a lui Paul Celan: absența, vidul, nimicul, „roza nimănui”, timpul, oaspetele necunoscut. Practica sa artistică pune în discuție condiția tranzitorie, fragilă a omului contemporan – un pelerin rătăcind într-un ținut sterp, neprietenos, dar și ostilitatea lumii dominată de materialismul capitalist. Practica sa artistică pune în discuție condiția tranzitorie, fragilă a omului contemporan – un pelerin rătăcind într-un ținut sterp, neprietenos, dar și ostilitatea lumii dominată de materialismul capitalist”, spun organizatorii.

Expoziția The Void of Silence / Vidul tăcerii, curatoriată de Ileana Pintilie și realizată cu sprijinul Galeriei Plan B din Cluj şi Berlin, se va desfășura în perioada 17 noiembrie 2022 – 29 ianuarie 2023 și va deschide seria „marilor întâlniri” cu artiști români de talie internațională. În aceeaşi serie care face parte din Traseul Encounters al Bidbook-ului Timişoarei 2023 – Capitala Europeana a Culturii se înscriu expoziții dedicate lui Paul Neagu (2022), care va fi vernisată tot anul acesta, Victor Brauner și Constantin Brâncuși, ambele programate pentru 2023.

Print Friendly, PDF & Email