Victor Ponta: „Trebuie lege cu ce au voie să facă înalţii funcţionari. La Băsescu bunul simţ nu funcţionează”

Victor Ponta 2Premierul Victor Ponta a afirmat, la Timişoara, referitor la sesizarea privind implicarea şefului statului în campanie, că trebuie reglementat legislativ ce au voie să facă înalţii funcţionari şi că în cazul preşedintelui Traian Băsescu „bunul simţ nu funcţionează”, deci trebuie trecut în lege.

 

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, 22 mai, într-o declaraţie de presă susţinută la Consiliul Judeţean Timiş, că trebuie reglementat legislativ dacă o persoană poate participa sau nu la o campanie electorală, el făcând referire la sesizarea Curţii Constituţionale privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, transmite Mediafax.

Ceea ce am văzut în primul comunicat al Curţii Constituţionale a României este că cei de la CCR nu s-au pronunţat dacă are voie sau nu Traian Băsescu să facă campanie electorală. Ei au spus «nu e în competenţa noastră, stabiliţi legislativ sau suspendaţi-l şi atunci vă putem spune». Or, asta a făcut CCR, deci nu s-a pronunţat pe fondul problemei indicate de noi, şi anume că preşedintele României nu are cum să facă campanie electorală, aşa cum nu au cum să facă campanie electorală judecătorii, militarii, ambasadorii, prefecţii şi alte categorii speciale”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă această reglementare legislativă va însemna şi iniţierea unei proceduri de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns: „Noi am crezut întotdeauna în bunul simţ”, care nu funcţionează „în cazul domnului preşedinte Traian Băsescu. Asta înseamnă să reglementăm în lege nişte lucruri care altfel erau reglementate de bunul simţ. Noi am crezut întotdeauna că bunul simţ, în anumite situaţii, e suficient. În cazul domnului preşedinte Traian Băsescu, bunul simţ nu funcţionează şi atunci trebuie să îl trecem în lege. Dar cel mai important din punctul meu de vedere este ca viitorii înalţi funcţionari ai ţării, viitorii preşedinţi, viitorii magistraţi, viitorii ambasadori să ştie foarte clar că ceea ce a făcut Traian Băsescu este împotriva spiritului politicii şi împotriva unei legi pe care o vom promova în Parlament”.

CCR a respins, miercuri, 21 mai, sesizarea Guvernului privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, formulată după ce şeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid. Sesizarea a fost înregistrată în 6 mai, ca solicitare de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Preşedinte, însă cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală.

În sesizarea Guvernului se arăta că, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, sunt încalcate dispoziţiile articolului 80 din Constituţie, care vizează „Rolul preşedintelui”.

Executivul a solicitat CCR pronunţarea unei decizii prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiuni politice: „Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 «Rolul preşedintelui» din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice”.

Preşedintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia „Vote for PMP” şi cu sigla acestei formaţiuni, a apărut într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu declara că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că „preşedintele nu vine din nori”.

Liderul PSD, Victor Ponta, susţinea că va fi declanşată procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă judecătorii CCR decid că nu poate face campanie electorală, dar acesta continuă astfel de acţiuni, adăugând că, de data aceasta, niciun partener european nu îl va mai apăra pe Traian Băsescu.

Print Friendly, PDF & Email