Viața și întoarcerea unui Halle, povestite de strănepotul său

Foto: Anca Silvia Buzatu

Publicul timişorean se va putea întâlni cu scriitorul Alexandru Potcoavă, cu prilejul lansării romanului său, Viața și întoarcerea unui Halle, recent apărut la Editura Polirom.

 

Lansarea va avea loc joi, 12 decembrie 2019, ora 18, la Librăria La Două Bufnițe, fiind urmată de o ședință de autografe. Vor vorbi despre carte, alături de autor, scriitorii Adriana Babeți şi Radu Pavel Gheo.

De asemenea, vineri, 13 decembrie, ora 12, la Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, Alexandru Potcoavă va participa la un alt eveniment dedicat celui mai recent roman al său, alături de Cornel Ungureanu și Daniel Vighi.

Saga de familie, bildungsroman și epopee istorică, «Viața și întoarcerea unui Halle» este povestea unui timișorean născut în Austro-Ungaria și devenit, după 1918, cetățean român. Prin ochii lui de contabil și, mai apoi, de administrator de hotel ni se conturează o frescă inedită a Timișoarei din perioada interbelică. Deși tihnit și cosmopolit, orașul n-a fost ferit de turbulențele ideologice din anii ’30, care au provocat tensiuni între etniile conlocuitoare. Viziunea lui Halle Rezső asupra evenimentelor ce culminează cu rebeliunea legionară și atacul Reich-ului împotriva Iugoslaviei ilustrează cu realism și o ironie «la firul ierbii» această lume tulburată, căci în hotelul unde lucrează protagonistul sunt cazați în 1940 ofițerii Wehrmacht-ului, sosiți în Banat cu Misiunea militară germană”, spune Radu Pavel Gheo.

Perspectiva obiectivă, uneori tăioasă, alteori încărcată de un umor negru, adaugă el, este asigurată și de faptul că Halle e un evreu convertit la creștinism: „Asta îl situează între lumi care îl resping deopotrivă. În toiul celui de-al Doilea Război Mondial, dat afară din serviciu din pricina legilor antisemite, Halle se refugiază în Ungaria, unde i se mai permite încă să muncească, însă își lasă familia acasă. Ia cu el, pe lângă propriile povești, și pe cele ale soției cu origini elvețiene și maghiare și le împărtășește colegilor din lagărul în care ajunge în 1944, atunci când Statul ungar îi strânge și pe evreii botezați, trimițându-i la muncă forțată. Halle Rezső dispare în război. Întoarcerea sa, îndelung așteptată de familie, se produce prin rememorările unui supraviețuitor din lagăr și ale fiicei, Julianna, într-un roman de o intensitate dureroasă semnat de strănepotul său.

Alexandru Potcoavă, născut în 1980, la Timișoara, a publicat alexandru potcoavă iar bianca sta-n alex (poezie, Marineasa, 2001, volum care a obţinut Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara), Pavel și ai lui (roman, Brumar, 2005), Șoimii patriei trebuie să fie întotdeauna veseli! (roman, Tracus Arte, 2011), Ce a văzut Parisul (proză scurtă, Herg Benet, 2012), Într-o zi nu ne vom mai recunoaște (poezie, Casa de Editură Max Blecher, 2016). A fost inclus în mai multe antologii din România, iar o serie de texte i-au fost traduse în engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, croată, slovacă, turcă, greacă și ebraică. Este membru al PEN Club România.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis