Vehiculele cu numere provizorii sau de probă pot fi introduse în România doar pe remorci sau trailere

Numere provizoriiPoliţia de Frontieră Timişoara avertizează şoferii care încearcă să intre sau să iasă din ţară cu vehicule cu numere provizorii sau de probă că le este interzis acest lucru şi, în plus, riscă cercetarea penală.

 

Potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, fie pentru a intra în ţară, fie pentru a ieşi din ţară, la volanul unor autovehicule şi remorci care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip „P” eliberate de Ungaria (cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto).

Poliţiştii de frontieră avertizează şoferii aflaţi în situaţii de acest gen că, în conformitate cu OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare, punerea în circulaţie şi/sau conducerea pe drumurile publice din România a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de plăcuţe menţionate mai jos, atrage răspunderea penală pentru punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Astfel, este faptă penală aplicarea de plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane. Cu acest plăcuţe se poate circula exclusiv pe teritoriul Germaniei.

Plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele două state, iar între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord, mai spun reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Mihaela LesDe asemenea, atrag aceştia atenţia, plăcuţele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria.

Astfel, în cazul prezentării la intrarea în ţară a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorca având montate plăcuţele sus-menţionate, Poliţia de Frontieră nu va permite intrarea în ţară a mijlocului de transport, ca urmare a faptului că vehiculele respective nu au drept de circulaţie în România”, declară purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara, agentul-şef Mihaela Leş.

Aceasta mai spune că, în situaţia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în condiţiile prezentate mai sus, lucrătorii Poliţiei de Frontieră vor deschide dosar penal, pentru infracţiunea de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. “Prin excepţie, se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor în condiţiile de înmatriculare respective, doar dacă sunt transportate în mijloace de transport, de genul remorci, trailere”, precizează Mihaela Leş.

Print Friendly, PDF & Email