VeDem Just cere „Legea Gino”: „Cartea de identitate ar trebui să se obțină după parcurgerea unui mini-curs”

Foto: VeDem Just

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, asociaţia VeDemJust cere „Legea Gino”, pentru ca, odată cu primirea primei cărți de identitate, minorii să fie instruiți intensiv de organele legii cu privire la drepturile și obligațiile specifice vârstei de 14-18 ani.

 

Gino, spun reprezentanţii asociaţiei VeDemJust, este un copil care tocmai a împlinit 14 ani şi a primit cartea de identitate. Odată cu ea, tatăl lui s-a gândit să îl informeze despre schimbările care urmează în viața sa.

Cristi tocmai a intrat în posesia «Ghidului practic de educație juridică» al asociației VeDem Just. L-au citit împreună și iată ce au descoperit:

  • de la 14 și până la 35 de ani Gino este «tânăr»;
  • începând cu această vârstă și până devine major el poate semna singur documente, iar părinții trebuie doar să îl asiste;
  • Gino poate obține pașaport pe numele său;
  • el își poate încasa singur alocația, dacă un părinte este de acord;
  • de abia de acum Gino poate circula cu bicicleta pe drumul public și poate fi pasager pe o motocicletă;
  • el poate participa singur la marile festivaluri sau la emisiuni radio/tv, dacă are acordul în scris al părintelui;
  • în cazul în care va săvârși o infracțiune, Gino va fi sancționat de un judecător, iar în cazul în care va comite o contravenție, Gino va putea fi amendat de un polițist;
  • de acum Gino poate primi singur o citație emisă pe numele său;
  • când este audiat ca martor, el trebuie să depună jurământul ori declarația solemnă că va spune adevărul și nu mai este nevoie de prezența părintelui/tutorelui.

Gino a văzut în «Ghid» multe alte lucruri pe care le poate face sau care nu sunt permise de lege la împlinirea vârstei de 15 ani (vârsta consimțământului intim, angajare în câmpul muncii cu acordul părinților), apoi de 16 ani (deschiderea unui cont de email sau a unuia de WhatsApp, cumpărarea unui animal de companie, schimbarea religiei, conducerea unui scuter sau ATV în baza unui permis, solicitarea unei intervenții medicale intime), apoi de 18 ani (când devine major). Gino și Cristi s-au gândit că astfel de informații ar trebui să fie la dispoziția tuturor copiilor, cel mai târziu atunci când împlinesc 14 ani. De aceea, au propus asociației VeDem Just să susțină în acest sens o inițiativă legislativă”, spune Lucian Checheriță, președintele VeDem Just

Este ca la șofatul unei mașini, explică Lucian Checheriţă: „Nu te poți urca la volan dacă nu ai permis de conducere, iar permisul îl obții după ce ai urmat cursurile de pregătire. Tot astfel, pentru a păși în viață după împlinirea vârstei de 14 ani este nevoie de un permis, cartea de identitate, care ar trebui să se obțină după parcurgerea unui mini-curs.”

Asociaţia VeDem Just le propune parlamentarilor să inițieze, să dezbată și să adopte „Legea Gino”, pentru ca atunci când împlinesc vârsta de 14 ani minorii să urmeze o sesiune de instruire la sediul Poliției în raza căreia își au domiciliul sau reședința.

Lucian Checheriţă afirmă că, după calculele VeDem Just, pentru fiecare oraș mic sau secție de poliție din orașele mari sunt, săptămânal, maximum 25 de copii care împlinesc vârsta de 14 ani. Instruirea urmează a fi ținută în fiecare zi de vineri, timp de două-trei ore, de un specialist în drept (polițist, magistrat, profesor etc.) și va consta în filmulețe instructive, prezentări, întrebări și răspunsuri. „Ea va privi mai ales responsabilitățile minorilor, procedurile aplicabile, organele legii competente, sistemele de alertă în caz de violență domestică, abuz sexual, cyberbullying și pornrevenge, răpire și alte subiecte practice stabilite prin ordin comun de ministrul Justiției și ministrul Afacerilor Interne. La sfârșitul instruirii fiecare minor va primi un «certificat de cetățean responsabil». Cu acesta minorul se va prezenta la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor și va ridica cartea de identitate. De acum poate păși informat în viață și încrezător în organele legii. La fel ca Gino”, explică Lucian Checheriță, președinte VeDem Just.

Scopul asociației VeDemJust, înfiinţată în 2015, este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Organizaţia este concepută ca un think tank pentru întreg sistemul de justiţie, pornind de la învăţământul juridic, continuând cu instituţiile juridice şi terminând cu profesioniştii care îşi desfăşoară în mod direct sau sunt auxiliari în sistemul de justiţie. Asociaţia desfăşoară şi acţiuni de tip watchdog alertând decidenţii, sistemul şi opinia publică cu privire la chestiunile ce intră în sfera sa de activitate.

Print Friendly, PDF & Email