Premieră naţională la Timişoara

Varicele, tratate prin îngheţare

Chirurgii de la Spitalul Judeţean din Timişoara au trecut la o nouă tehnică medicală prin care se tratează varicele. Aceasta presupune introducerea unei sonde care îngheaţă vena, iar cheagurile de sânge sunt extrase mult mai uşor. Acest procedeu are şi un avantaj de ordin financiar, spun medicii, pacienţii operaţi în acest mod nu trebuie să plătească nimic, spre deosebire de intervenţiile cu laser.

Tratarea varicelor prin îngheţare

Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara au trecut la o nouă metodă de operare a varicelor. Este vorba despre criostripping, o tehnică prin care se îngheaţă vena safenă, de la membrele inferioare şi astfel se extrage cheagul de sânge. Spre deosebire de metodele clasice, cum ar fi tratarea cu ajutorul laserului endovenos sau radiofrecvenţa, această nouă tehnică nu presupune efecte secundare, cum ar fi amorţirea picioarelor fie câteva ore după intervenţia chirurgicală care, în unele cazuri, durau luni întregi după operaţie. „Amorţirea poate să rămână pe partea internă a gambei chiar şi ani de zile, în cazul celorlalte metode. Acest lucru nu se întâmplă la tehnica prin îngheţare. Este un procedeu care nu prea se foloseşte în Europa, cu greu am găsit în Germania un centru medical în care să văd cum funcţionează aparatul de tratare a vaericelor”, ne-a declarat conf. univ. dr Sorin Olariu, şeful Secţiei Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă din Timişoara.

Pe de altă parte, acesta ne-a precizat că unul dintre marile avantaje ale metodei este faptul că pacienţii sunt operaţi gratuit, pentru că sonda care îngheaţă vena poate fi sterilizată şi reutilizabilă. În cazul intervenţiilor cu laser sau sondă de radiofrecvenţă, costul unei operaţii ajunge şi la 400 de euro, aceste intervenţii nefiind subvenţionate de sistemul asigurărilor de sănătate. Dar, această tehnică poate fi folosită doar în cazul varicelor dezvoltate pe vena safenă internă.

Primul pacient a fost operat la Timişoara

Prima operaţie prin noua tehnică a fost realizată luni, la Spitalul Judeţean, pacientul fiind un bărbat de 30 de ani, cu varice pe toată talpa piciorului, care i s-au format în zece ani. Operaţia a durat o jumătate de oră, iar pacientul nu a avut nevoie de internare, fiind externat în aceeaşi zi. Chirurgul Sorin Olariu ne-a precizat că în medie, se realizează 2.500 de operaţii pentru varice, pe an.

Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara au trecut la o nouă metodă de operare a varicelor.

Întreaga aparatură medicală inovatoare a fost achiziţionată de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi donată Spitalului Judeţean. Preţul acesteia a fost de aproximativ 30.000 de euro, mai spune medicul Sorin Olariu.

Varicele, o boală ereditară

În ciuda prejudecăţilor, varicele nu sunt cauzate de mersul intens pe jos sau de tocurile foarte înalte. Medicul Sorin Olariu spune că acestea sunt ereditare, demonstrând calitatea peretelului venos: „Vena are în componenţa sa nişte valve şi, în momentul în care pacientul merge, sângele iese în sus prin pompa musculară, iar când individul se opreşte acele valve susţin coloana de sânge să nu cadă. Varicele apar când sunt distruse acele valve şi practic sângele vine înapoi în loc să meargă în sens ascendent”.

Print Friendly, PDF & Email