Val de angajări la Spitalul Judeţean din Timişoara

mediciConfirmând penuria de personal medical de la multe dintre secţiile, la Spitalul Judeţean este organizat, în aceste zile, concurs pentru ocuparea a zeci de posturi, cu precădere de asistente şi infirmiere, posturi declarate vacante şi în urma exodului cadrelor medicale. Totul e ca pentru acest concurs să se găsească şi suficienţi candidaţi.

Zeci de posturi, scoase la concurs

De la începutul acestei luni, când au demarat înscrierile, şi până la final de iulie, când se va organiza proba practică şi proba de interviu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara se organizează un amplu concurs pentru ocuparea de posturi vacante. Care confirmă criza de personal care continuă să se manifeste, pe fondul plecării din sistem a multor medici şi asistente care se duc să profeseze în străinătate. Concursul are în vedere ocuparea, printre altele, a 34 de posturi de asistent medical generalist cu studii postliceale cu o vechime în specialitate de minimum şase luni, 19

posturi  de asistent  medical generalist  principal cu  o vechime în specialitate de minimum cinci ani, cinci asistenţi medicali pentru pediatrie, zece posturi de asistenţi farmacişti, de laborator sau de radiologie, 49 de posturi de infirmieră cu studii generale, cu minimum şase luni vechime in activitate şi curs de infirmieră, 32 de posturi de îngrijitoare curăţenie cu studii generale.

Rămâne speranţa că, pentru că volumul de posturi vacante scoase la concurs este destul de mare, se vor găsi şi suficienţi candidaţi eligibili.

Exodul continuă

Angajările de la Spitalul Judeţean reprezintă şi un mod de rezolvare a penuriei de personal manifestată şi la cea mai mare unitate spitalicească din vestul ţării.

Timişul se numără, de altfel, printre judeţele cele mai afectate de fenomenul exo­du­lui cadrelor medicale, alături de Bucu­reşti, Cluj şi Iaşi. Conform unor infor­maţii venite din sistem, aproape 250 de cadre medicale timişene depun anual cereri pentru a putea pleca la muncă în străi­nătate. Astfel, departe de a fi un feno­men care să poată fi neglijat în conti­nuare, plecarea peste hotare a cadre­lor medicale pare să şubre­zească tot mai mult sistemul medical timişean.

Conform unor estimări ale Colegiului Medi­cilor Timiş pentru unele spitale ar fi nevoie de un număr dublu de asistente şi infirmiere în unele spitale timişene, pentru ca asistenţa medicală să se înscrie în parametri normali. Exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2, dacă la această sumă sunt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.

“Din informaţiile noastre, acest fenomen al plecărilor continuă, poate nu aşa de accentuat ca în anii de după începerea crizei economice, dar înregistrând şi acum o uşoară creştere. De la an la an, din ce am constatat noi, numărul celor care pleacă în străinătate să lucreze creşte cu câteva sute de medici şi asistente medicale, când, de fapt, ar trebui să scadă. Iar problema nu se rezolvă doar cu majorări salariale. Medicii din România au în continuare parte de surprize neplăcute, cum e decizia Curţii Supreme care i-a asimilat funcţionarilor publici. Or în nicio ţară europeană nu se întâmplă aşa ceva”, ne-a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, medicul Vasile Astărăstoae.

La sfârşitul anului trecut, Curtea Supremă a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani. Decizia Curţii Supreme este obligatorie pentru toate instanţele din România.

Print Friendly, PDF & Email