Vaccinul hexa made in Azerbaidjan, primit cu rezerve în Timiş

VaccinÎn perioada de când vaccinul hexavalent lipseşte din cabinetele medicilor, sute de bebeluşi timişeni nu au fost imunizaţi contra unor boli grave, care ar face ravagii în cazul unor epidemii. Conform unor medici timişeni, loturi de doze de vaccinuri hexa made in Azerbaidjan au fost primite cu rezerve, mulţi părinţi preferând să nu-şi imunizeze copiii.

 

Din Franţa în Azerbaidjan

Cum de luni de zile importantul vaccin hexavalent, care protejează bebeluşii împotriva unor boli infecţioase grave, nu a mai ajuns în Timiş, sute de copii mici din judeţ au rămas neimunizaţi. Numărul lor a fost crescut şi de faptul că ultimele loturi de vaccin hexa ajunse în Timiş, în urmă cu câteva luni, erau fabricate de Azerbaidjan, deşi de obicei acest tip de vaccinuri era achiziţionat de la Institutul “Louis Pasteur”, din Franţa.

“A fost o perioadă, de prin iunie sau iulie de când vaccinul hexavalent a dispărut cu totul. În plus, acum patru luni s-au distribuit acele doze made in Azerbaidjan cu privire la care unii medici, dar şi părinţi au avut rezerve, ţinând cont de faptul că de obicei acest tip de vaccinuri erau importate din Franţa. Mulţi au preferat să nu mai vaccineze copiii, aşteptând dozele de vaccin de la Institutul «Louis Pasteur». Probabil că acum soseşte din nou vaccin hexavalent pentru că începe în curând campania electorală”, spune medicul timişean Georgeta Rus.

Doar în ultimele două săptămâni, de când vaccinul Hexacima care imunizează copiii împotriva a şase boli nu se găseşte în cabinetele medicilor de familie din Timiş, aproximativ 300 de bebeluşi nu au fost imunizaţi. Conform Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, ultima tranşă de doze de vaccin a ajuns în judeţ în luna iulie a acestui an. Instituţia a solicitat 22.000 de doze de vaccin Hexacima Ministerului Sănătăţii.

Şi în primăvara acestui an, timp de o lună, medicii de familie din judeţul Timiş au rămas fără vaccinul Hexacima. Între timp, unii părinţi au cumpărat vaccinul cu bani din propriul buzunar, plătind între 270 şi 300 de lei pentru o doză.

 

Peste 80 de cazuri de rujeolă în Timiş

Conform unor medici epidemiologi din Timiş, numărul mare de cazuri recente de rujeolă înregistrate în Timiş poate avea o legătură direct cu gradul tot mai scăzut de vaccinare a copiilor mici.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că de la începutul anului până în prezent au fost confirmate 786 cazuri de rujeolă, iar de la o săptămână la alta numărul de cazuri înregistrate oficial a crescut cu peste 30 de cazuri.

În momentul de faţă în Timiş sunt înregistrate 82 de cazuri, mai multe fiind semnalate doar în judeţele  Mureş (176), Arad (132), Bistriţa (128) şi Cluj (90.

Chiar şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recunosc că există o legătură clară între vaccinare şi răspândirea bolii. “Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. Astfel, au fost organizate acţiuni de vaccinare a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare”, spun oficiali ai Ministerului Sănătăţii.

Print Friendly, PDF & Email