Vaccinul AstraZeneca, disponibil şi pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani

Autorităţile locale anunţă că a fost ridicată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, astfel că timișenii sub 55 de ani, programaţi în etapa a doua de vaccinare, se pot înscrie pe platformă.

 

Decizia renunțării la limita de vârstă de peste 55 ani pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca a fost luată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva covid-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului.

Potrivit autorităţilor, vaccinul determină sistemul imunitar să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva covid. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

La recomandarea experților OMS, mai multe state vest-europene au modificat vârsta de vaccinare pentru AstraZeneca. Cifrele arată că acest vaccin are un profil de eficiență și siguranță la persoanele peste 55 ani similar cu cele sub această vârstă, la care a fost avizat inițial vaccinul. De astăzi se poate face și în România pentru persoanele peste 55 de ani, iar pe fondul creșterii ratei de infectare în Timișoara este o opțiune foarte bună”, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timişoara.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, salută accelerarea vaccinării care stagnase din cauza restricției de vârstă pentru AstraZeneca şi îi mulţumeşte colonelului dr. Valeriu Gheorghiţă pentru deschiderea pe care a aratătat-o în discuțiile din ultimele zile: „Echipele noastre din centrele de vaccinare îi așteaptă pe timișoreni. Platforma este deschisă pentru programare la vaccinare cu doze AstraZeneca. Avem centre deschise și vom deschide și mai multe în funcție de dozele alocate.”

Din 26 ianuarie, Direcția de Asistență Socială a deschis un Call Center care îi ajută pe timișorenii care nu au internet sau nu știu să folosească platforma națională să se programeze în vederea vaccinării. Numărul acestui Call Center este 0356.406517. Timișorenii pot apela acest număr de luni până duminică, între orele 8-19.

Azi, în Timiş sunt .aproximativ 15.000 de locuri disponibile de vaccinare, astfel:

  1. Timişoara, Centrul Isho – 3.217 locuri;
  2. Timişoara, clădirea STPT – 5.351 locuri;
    Lugoj – 1.803 locuri;
  3. Moşniţa Nouă – 882 locuri;
  4. Giroc – 1.970 locuri;
  5. Şag – 1.050 locuri;
  6. Jimbolia – 1.103 locuri.
Print Friendly, PDF & Email