Vacantarea unui loc în plenul Consiliului Judeţean Timiş prinde patru instituţii în offside

Nicolae Robu si Dan popa copresedinti ai PNL Timis (2) Foto Costi DumaPrefectura Timiș, Guvernul, Parlamentul și Autoritatea Electorală Permanentă nu pot să ofere un răspuns care să indice cărei formațiuni politice i-ar reveni de drept mandatul de consilier județean vacantat prin excluderea din rândul consilierilor județeni a lui Sorin Cociobea, trecut din barca PDL în cea a PSD, pe care a părăsit-o de curând, devenind independent.

 

O situație controversată s-a iscat acum câteva zile în plenul Consiliului Judeţean Timiş, pe marginea unui proiect de hotărâre depus de liderul grupului de consilieri județeni ai PNL. Rămas cu un membru în minus după vacantarea postului de consilier județean ocupat de Sorin Cociobea – cel care, în toamna 2014, a părăsit PDL pentru a se alătura grupului de consilieri ai PSD, câteva luni mai târziu anunţând că dorește să devină consilier județean independent – CJ Timiş a anunțat că nu știe cum să soluționeze problema. Pe de altă parte, Sorin Cociobea a declarat că decizia luată împotriva sa este una cu caracter abuziv și a acționat CJ Timiş în instanță.

sorin cociobea PDLLiderul CJ Timiş, social-democratul Titu Bojin, spune că a solicitat răspunsuri de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la Guvern și de la Parlament, în vederea indicării unei căi legale de soluționare a problemei. Răspunsurile solicitate se lasă așteptate.

La cea mai recentă ședință de plen, când pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre depus de liderul grupului de consilieri liberali, Marian Constantin Vasile, vizând validarea mandatului de consilier județean a lui Balint Petrescu, reprezentant al PNL, proiectul a fost respins. Consilierii independenți au părăsit plenul înainte de vot, iar un consilier PNL, Marin Popescu, şi-a anulat votul, motivând că aceasta a fost o măsură de protest față de atitudinea discreționară de reprezentanții PSD. În aceste condiții, validarea mandatului de consilier județean a lui Balint Petrescu a fost respinsă, prin vot secret, cu 13 voturi împotrivă, 11 voturi pentru, trei voturi nule și trei abțineri.

Cei doi co-președinți ai PNL Timiș, Nicolae Robu și Dan Popa, spun că situaţia este ambiguă și anunță că, în cadrul PNL, se va căuta o soluţie menită să ducă la completarea componenței plenului CJ Timiş.

Dan Popa a estimat că situaţia nu va putea fi tranșată mai devreme de februarie 2016, având în vedere și faptul că urmează perioada de vacanță a magistraților, dar și durata pe care se poate întinde soluționarea unui astfel de proces. Acesta anunţă că în PNL Timiș urmează să se desfășoare, la începutul săptămânii viitoare, și o rundă de consultări pe acest subiect, la care vor participa reprezentanții conducerii partidului și primarii.

Potrivit lui Dan Popa, solicitarea PNL Timiș de validare a mandatului lui Balint Petrescu a fost legitimată de prevederile legii, care stipulează că, în caz de vacantare a unei poziții de consilier județean, aceasta îi revine unui succesor înscris pe listele formațiunii politice din partea căreia consilierul care și-a pierdut mandatul a candidat. În cazul de față, PNL, întrucât, la momentul alegerilor locale din 2012, care au decis actuala componență a plenului CJ T, fostul consilier județean Sorin Cociobea a candidat pe listele PDL.

Dan Popa declară că o ambiguitate pe această temă există și la nivelul conducerii Prefecturii, de unde PNL a primit o adresă care sugerează că poziția de consilier județean nu ar putea fi considerată vacantată de către fostul consilier județean Sorin Cociobea, până la clarificarea, în instanță, a situației acestuia.

Celălalt co-președinte al PNL Timiș, Nicolae Robu, declară că opinia reprezentanților PNL este aceea că PNL ar trebui să dea înlocuitorul și nu PSD, formațiune care a anunțat, de altfel, că intenționează să depună un proiect de hotărâre vizând înlocuirea lui Sorin Cociobea cu Filip Stancu.

 

Citeşte şi:

Consilierul județean Sorin Cociobea, fost PDL, fost PSD, exclus din rândul consilierilor județeni timişeni 

Print Friendly, PDF & Email