„Vă plaCello?”, turneul violoncelelor lui Răzvan Suma și Adrian Mantu, ajunge la Timişoara

Violoncelistul Răzvan Suma va susţine, la Timişoara, un nou concert din seria „Vă place…?”. Invitatul său în turneul naţional „Vă plaCello?” este violoncelistul Adrian Mantu.

 

În această toamnă, Răzvan Suma și invitatul său, Adrian Mantu, unii dintre cei mai talentați violonceliști români, propun publicului o incursiune nonconformistă în repertoriul pentru violoncel în cadrul turneului  „Vă plaCello?”. Turneul se va desfășura în perioada 18 – 26 octombrie, în București și alte șase orașe din România: Deva,Timișoara, Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu și Pitești.

Concertul de la Timişoara va avea loc în 19 octombrie, de la ora 19, la Sala Capitol.

Turneul Vă plaCello? va aduce pe aceeași scenă compoziții originale scrise pentru două violoncele de J. B. Barièrre, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer. De asemenea, repertoriul va include şi prelucrări româneşti ale unor piese foarte cunoscute de V. Jianu, dar şi o abordare neconvenţională a unor cunoscute hituri pop/rock, transmit organizatorul, Asociația Culturală „Analia Selis”.

Cu un repertoriu menit să incite publicul, o vestimentație impresionantă și o scenografie deosebită, cei doi muzicieni vor fi prezenți pe cele mai importante scene ale țării, fiind  acompaniaț̦i de un design de lumini atipic pentru artiștii de muzică clasică, neconvențional, dar adaptat repertoriului de violoncel și menit să atragă și un public tânăr, nefamiliarizat încă cu virtuțile acestui instrument versatil”, anunţă reprezentanţii organizatorului.

De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?”, turneu organizat în 2014, „Vă place Tango?”, în 2015, „Vă place SCHU/bert/mann?”,  în 2016, şi „Vă place Beethoven?”, turneu organizat anul trecut.

„Încă de la început, violoncelul a fost pilonul principal al turneul «Vă place…?», reprezentând o încununare a eforturilor comune ale artiștilor implicați în recunoașterea și admirația acestui instrument, din ce în ce mai important în veșnica comparație cu vioara și cu pianul. Mă bucur să readuc anul acesta violoncelul în centrul atenției publicului, într-un turneu dedicat și cu un repertoriu atipic, dar menit să pună în valoare acest instrument extraordinar”, spune Răzvan Suma, inițiatorul proiectului „Vă plaCello?”.

Dacă în urmă cu un sfert de secol violoncelul era încă în umbră din punct de vedere al cunoașterii la nivel de masă, de atunci este reprezentat în România de grupuri de violonceliști precum Cvartetul Cellissimo, cofondat de Răzvan Suma și Adrian Mantu, soliștii „Vă plaCello?”, alături de Marin Cazacu și Alexandra Guțu, Ansamblul Violoncellissimo, Ansamblul Napocelli, din Cluj, sau proiectul celor 100 de violoncele, realizat la fiecare cinci ani la Ateneul Român.

La rândul său, Adrian Mantu reaminteşte că, la nivel internațional, duo-ul Two Cellos, ansamblul celor 12 violonceliști ai Berlin Philharmonic sau Boston Cello Quartet sunt formații care activează în toată lumea, având cariere foarte importante. „Toate aceste proiecte independente promovează imaginea violoncelului, crescând astfel notorietatea acestuia și dezvoltând un public pentru aceste tipuri de evenimente. Mă bucur că și în România acest instrument magnific se bucură de popularitate și că am o contribuție la promovarea lui”, adaugă Adrian Mantu.

Turneul „Vă plaCello?” continuă parteneriatul de susținere a Hospice Casa Speranței, singura fundație care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România. Concertele din cadrul turneului vor contribui la sprijinirea acestei cauze.

Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio și conferențiar universitar la Universitatea de Muzică București, are o carieră internațională de solist, cele peste 1.000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Seria de turnee „Vă place…?” l-a propulsat pe Răzvan Suma printre cei mai cunoscuți violonceliști români, ajutându-l să evolueze și să devină o persoană cu o influență majoră în muzica clasică românească. Seriei „Vă place…?” i se adaugă turneele „Seară spaniolă” și „Seară britanică”, dar și turneele grupului ArgEnTango – „Piazzolla, o poveste autentică” și „Tango la Cetate”.

În plus față de activitatea didactică de la Universitatea de Muzică din București, susține masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Italia), iar masterclass-ul Muzica la Altitudine, din Poiana Stampei, un curs de măiestrie cu elevi și studenti selectați din toată lumea, este una dintre cele mai mari satisfacții profesionale pe care le are.

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti”, din Italia, „Markneukirchen”, din Germania, sau „Villa de Llanes”, din Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma prin participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, într-o carieră competiţională începută la şase ani.

Adrian Mantu, violoncelist al Cvartetului ConTempo, este recunoscut pentru activitatea artistică impresionantă, atât în calitate de solist, cât și ca membru al cvartetului rezident al Radioteleviziunii Irlandeze, RTÉ, fiind câștigătorul a 16 premii internaționale în concursuri camerale și de violoncel.

A obținut distincția de Doctor Honoris Causa a Universității Naționale Irlandeze pentru activitatea concertistică și didactică, depusă pe durata a 14 ani, de cand s-a stabilit în Irlanda. Adrian susține anual peste 100 de concerte și recitaluri în săli renumite, precum Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall din New York, Gedai Hall din Tokyo, Opera din Tel-Aviv și Ateneul Român.

Când nu concertează, Adrian Mantu susține cursuri internaționale în Irlanda (la Royal Irish Academy of Music din Dublin, unde predă violoncel și muzică de cameră), dar și în România, Italia, Marea Britanie și Japonia. A înregistrat pentru numeroase case de discuri, incluzând Sony și Universal, iar împreună cu colegii lui de cvartet a înregistrat muzica pentru serialul HBO al lui Steven Spielberg și Tom Hanks, „Band of Brothers”.

La concertele sale au asistat personalități marcante ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, câștigători ai Premiilor Nobel și staruri de la Hollywood. De anul acesta, Adrian Mantu a devenit Directorul Artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „George Enescu” din Dublin și colaborator permanent al ICR în Irlanda.

 

Print Friendly, PDF & Email