Vă place Schu…?

Violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail ajung la Timişoara

razvan-suma_credit-foto-mihai-beneaLa zece ani de la primul turneu naţional, violoncelistul Răzvan Suma revine în turneu pe scenele din România, alături de pianistul Horia Mihail, într-o călătorie muzicală în şapte oraşe din România. Cei doi ajung şi la Timişoara.

 

Era anul 2006, când violoncelistul Răzvan Suma intra, cu un program Schumann, în povestea turneelor naționale, alături de doi colegi și prieteni muzicieni, cu care forma Romanian Piano Trio. De atunci, însă, fiecare şi-a urmat propriul drum și multiplicat ideea pornită împreună.

Apoi, începând din 2012, parafrazând titlul unui film celebru, Răzvan Suma a străbătut țara alături de diferiţi muzicieni în turneele “Vă place Bach?”, “Vă place Brahms?”, “Vă place Tango?, ajungând în 2016 să caute împreună cu publicul său şi cu pianistul Horia Mihail răspunsul la întrebarea, cu răspuns cunoscut, desigur, “Vă place Schu…?”.

Acum, Răzvan Suma a revenit în turneu pe scenele din România, alături de Horia Mihail, într-o călătorie muzicală, “Vă place Schu…?”, în şapte oraşe din România.

La Timişoara, spectacolul va avea loc în 11 noiembrie, de la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

În acest turneu, desfăşurat între 7 şi 18 noiembrie, sunt incluse alte şase oraşe: Deva, Alba Iulia, Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Piteşti.

Organizatorii spectacolelor – un proiect Radio România –, sunt Asociatia Culturală Analia Selis şi Centrul Cultural Media Radio România.

Ce consider eu a fi important acum este că fără acel nou început al conceptului de turneu, pentru România, care s-a petrecut acum zece ani, din punct de vedere profesional lucrurile ar fi stat cu totul altfel pentru mine. Turneul este cel care, prin repetarea aceluiași program în diferite contexte, te aduce la limita superioară de interpretare și gândire. Turneul este cel care te face să îți descoperi noi limite de control psihologic, de comportament și mai ales să te descoperi în momente critice, cu bune și cu rele. Turneele și ciclicitatea lor creează publicul tău ca artist, iar împreună creștem și ne bucurăm de muzică”, spune Răzvan Suma.

 

Ludwig van Beethoven, Triple Concerto in C major for violin, cello, piano and orchestra,
cu Răzvan Suma, la violoncel, Horia Mihail, la pian, şi Alexandru Tomescu, la vioară

 

Programul de recitaluri din acest turneu susţinut de Răzvan Suma şi Horia Mihail cuprinde Sonata Arppeggione în la minor, D 821, de F. Schubert, Adagio şi Allegro în la bemol major, op. 70, Fantasiestücke, op. 73 şi Cinci piese în stil popular, op.102, de R. Schumann.

Răzvan Suma este solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică București şi susține și masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia). Cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut până acum au fost apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Seria de turnee “Vă place …?” l-a propulsat printre cei mai cunoscuți violonceliști români

horia-mihail_2015_sala-radio_foto_virgil-oprina_p1580195Horia Mihail, protagonistul binecunoscutului turneu “Pianul călător”, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, are şi el o carieră impresionantă pe scene din întreaga lume. A susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări, pe patru continente, colaborând cu artiști cunoscuți precum Roman Totenber, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andreas Diaz și Nathaniel Rosen.

Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio și de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite și Vocea Americii, și a înregistrat cu Orchestra Simfonică Națională Radio din România. A participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional “Nopți pianistice” de la Chișinău, Festivalul Internațional de la Ushuaia, Festivalul International al Orchestrelor Radio RADIRO.

La ora actuală, pianistul Horia Mihail este implicat în mai multe proiecte de turnee, solo şi camerale, precum”Pianul călător”, “Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, “Flautul de aur/ Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, şi “Vioara lui George Enescu”, alături de Gabriel Croitoru.

Print Friendly, PDF & Email