UVT, singura universitate din țară asociată Confederației Europene de Probațiune

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest din Timișoara este prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune.

 

UVT a primit, astăzi, vizita secretarului general al Confederației Europene de Probațiune, Willem Van der Brugge, care a subliniat importanța universităților în cadrul organizației, prin cercetători, prin schimbul de știință și experiență în cadrul acțiunilor sale.

Din partea Universității de Vest din Timișoara, rolul activ în relația cu CEP le revine Facultății de Sociologie și Psihologie și Facultății de Drept. Printre universitățile membre asociate ale CEP se mai numără și Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht. UVT este, de altfel, prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune (Confederation of European Probation – CEP). Fiind implicată, alături de alte 14 universități și numeroase instituții judiciare din mai mult de 30 de țări de pe continent, în activitatea CEP.

UVT transmite, printr-un comunicat, că, în ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, instituție consacrată sancțiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea.

CEP oferă o serie de inițiative de care să poată beneficia membrii săi, de exemplu, invitații de participare la ateliere de lucru și conferințe internaționale, includerea în rețeaua de comunicare la nivel european, accesul la forumurile și datele destinate membrilor CEP.  

„În acest context, mediul academic are un rol esențial, dovedit prin faptul că universitățile se bucură de un statut special în rândul membrilor CEP, iar activitatea lor se va concentra pe segmentul științific, de cercetare în domeniul probațiunii, prin îmbunătățirea pregătirii universitare a specialiștilor, se mai arată în comuicatul UVT. Scopul este de a construi parteneriate eficiente cu sistemele de justiție penală din Europa și de a promova și susține proiecte europene între membrii săi.

„Experiența acumulată de cercetătorii, profesorii și studenții noștri în proiectele și acțiunile derulate prin Confederație, alături de instituții și universități de renume la nivel mondial, este una extrem de valoroasă. Sunt lucruri care nu se pot preda/învăța în sălile de curs, ci doar prin implicare activă în problemele comunității. Mai mult decât atât, expertiza noastră, prin resurse umane calificate, va contribui considerabil în implementarea dezideratelor Confederației”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

CEP este o organizație europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu Guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi.

Print Friendly, PDF & Email