UVT, parte din elita învățământului superior european, prin Alianța UNITA

Foto: UVT

Comisia Europeană a anunțat rezultatele ultimului apel la finanțare ce vizează alianțele de universități europene. La acest moment, 50 astfel de alianțe transnaționale, în care universitățile angrenate colaborează la un nivel nemaiîntâlnit până acum, au obiectivul de a transforma în mod inovator învățământul superior european. Alianța UNITA, din care Universitatea de Vest din Timișoara continuă să fie susținută de CE până în anul 2027 în drumul său spre o comunitate universitară europeană.

 

Consorțiul UNITA, format din instituții de învățământ superior din Franța, Italia, Portugalia, Spania și România, la care s-au adăugat ulterior Elveția și Ucraina, va rămâne sub umbrela inițiativei „Universități Europene” și va continua să contribuie la transformarea învățământului superior european și creșterea competitivității acestuia la nivel global.

În raportul de evaluare a primelor 18 luni de activități comune, Comisia a punctat că UNITA este „în mod clar, pe cale să devină o Universitate Europeană pe deplin dezvoltată”. Proiectul inițial se va finaliza în octombrie 2023, iar proiectul nou va demara în luna noiembrie 2023, cu o finanțare totală de peste 14 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Astfel, UNITA își va continua misiunea de a susține inovarea în educație prin flexibilizare și internaționalizare, de a stimula dezvoltarea regiunilor rurale prin cercetare relevantă, de a crește vizibilitatea limbilor romanice și de a conecta regiunile de graniță din Europa.

Universitatea de Vest din Timișoara este membră fondatoare a alianței din anul 2020, împreună cu Universitatea Beira Interior (Portugalia), Universitatea din Zaragoza (Spania), Universitatea din Torino (Italia), Universitatea din Pau și Universitatea Savoie Mont Blanc (Franța). Începând cu luna noiembrie 2023, alte patru universități vor deveni membre cu drepturi depline: Institutul Politehnic din Guarda (Portugalia), Universitatea din Brescia (Italia), Universitatea Publică din Navarra (Spania) și Universitatea Transilvania din Brașov (România). De asemenea, două universități din Elveția (Haute Ecole Spécialisée de Suisse Occidentale) și Ucraina (Universitatea Națională din Cernăuți) vor deveni universități partenere asociate. Perioada 2023-2027 va fi dedicată consolidării alianței și inițiativelor acesteia, iar extinderea acesteia de la 6 la 12 instituții membre a permis accesarea finanțării maxime oferite de Comisie.

„Comisia Europeană a evaluat primii trei ani de activitate a consorțiului ca fiind foarte productivi, alianța de universități europene UNITA fiind printre putinele alianțe recunoscute pentru atitudinea sa proactivă, în ansamblul  alianțelor formate prin inițiativa «Universitățior Europene». Astfel, UNITA a susținut integrarea instituțiilor membre nu doar prin proiectul finanțat prin această inițiativă, ci și printr-o suită de acțiuni complementare ce au vizat atragerea de finanțări pentru: creșterea resurselor dedicate cercetării, digitalizare, susținerea antreprenoriatului în rândul studenților, asigurarea sustenabilității ecosistemului regional și testarea unor instrumente noi de colaborare inter-instituțională la nivel european. De asemenea, UNITA reprezintă un exemplu de bune practici la nivel european pentru eforturile de promovare a multilingvismului, diversitatea de mobilități internaționale pe care le oferă, conexiunile alianței cu actori relevanți din domeniul învățământului superior de la nivel global sau instrumentele de asigurare a calității activităților pe care le desfășoară. Ne aflăm pe un drum bun și suntem pregătiți să trecem la o nouă etapă de dezvoltare”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email