USR Timişoara: „Proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană este în pericol”

La patru ani de la câștigarea titlului Capitalei Culturale Europene, situația proiectului este în pericol, „în primul rând pentru că încrederea din jurul lui pare a lipsi cu desăvârșire şi lipsește atât încrederea între Asociația Timișoara 2021 și mediul cultural, dar și înăuntrul Asociației, în echipa care ar trebui să gestioneze acest proiect”, atrage atenţia USR Timişoara.

 

„Epidemia a adus în discuție reprogramarea proiectului pentru un an ulterior, context în care, cu o asociație funcțională și un mediu cultural implicat și finanțat, am putea salva acest proiect. De altfel, mediul cultural independent a emis recent o petiție, ale cărei patru puncte principale le susținem: amânarea pentru 2022/3 a proiectului, depolitizarea și restructurarea asociației, finanțarea corespunzătoare a proiectului și includerea unor reprezentanți ai mediului artistic, cultural și independent în board-ul asociației”, transmite USR Timişoara.

După ce board-ul Asociației Timişoara 2021 a anunțat recent că statutul său de funcționare va fi modificat, URS Timişoara cere mai multe modificări: „Vrem să nu lăsăm să treacă ușor acest moment și să ne trezim cu o modificare rapidă și lacunară a statutului. Discuțiile care au acum loc cu ușile închise ar trebui să fie transparente și purtate în Adunarea Generală a asociației.”

Luben Laţcău, vicepreşedinte al USR Timişoara, spune că oameni din filiala pe care o conduce au studiat statutul asociației și văd necesare mai multe direcții de modificare ale sale, şi anume:

  1. prelungirea perioadei de dezbatere a statutului;
  2. simplificarea condițiilor de a deveni membru al asociației;
  3. depolitizarea asociației;
  4. plasarea Adunării Generale a asociației ca element central al procesului decizional în cadrul asociației.

Candidatul Alianței USR PLUS, Dominic Fritz, a trimis ieri o scrisoare președintelui Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021, Horațiu Rada, în care propune o abordare realistă a situației în care se află asociația acum. „Acest moment este ideal ca asociația să implice mediul cultural și membrii săi. Multe dintre disputele și neclaritățile din ultimii ani pot fi clarificate printr-o modificare deschisă și onestă a statutului, în parteneriat cu asociații și mediul cultural”, spune el.

USR Timişoara le solicită primarului Nicolae Robu, preşedintelui Consiliului Director al asociaţie, Horaţiu Rada, şi directoarei executive a asociţiei, Simona Neumann, să deschidăi ușa asociației spre mediul cultural și cetățeni.

Print Friendly, PDF & Email