USR Timişoara, despre proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană: „E nevoie ca orgoliile și acuzele să treacă în plan secundar”

USR Timişoara cere Asociației Timişoara Capitală Culturală Europeană şi decidenţilor în proiect ca în contextul discuțiilor pe care le vor avea, zilele acestea, cu reprezentanții Comisiei Europene, să facă publice acțiunile imediat necesare proiectului Timișoara 2021 pentru recâștigarea încrederii comunității și încurajarea implicării în proiect a tuturor celor interesaţi.

 

Reprezentanții Asociației Timişoara Capitală Culturală Europeană se vor întâlni, zilele acestea, cu reprezentanții Comitetului de monitorizare și pe cei ai Comisiei Europene, responsabili de programul Capitale Europene ale Culturii.

USR Timișoara le cere decidenților-cheie ai proiectului Timișoara 2021, respectiv reprezentanții Asociației, ai Primăriei Timișoara și ai Consiliului Județean Timiș – ambele autorități locale fiind atât finanțatori, cât și de membri ai Consiliului Director al Asociației –, ca, în contextul discuțiilor pe care le vor avea cu reprezentanții Comitetului de monitorizare și cu cei ai Comisiei Europene, „să își asume în comun și să facă publice acțiunile imediat necesare proiectului Timișoara 2021, pentru recâștigarea încrederii comunității și încurajarea implicării și participării tuturor celor care doresc să facă acest lucru”.
Ne aflăm la mijlocul lui 2018, primul an ce trebuie să marcheze începerea efectivă a programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, iar un număr de acțiuni critice pentru bunul mers al proiectului încă nu au avut loc, atrage atenţia Ruben Laţcău, vicepreşedinte USR Timişoara. Acesta adaugă că spațiul public a fost umplut în prima jumătate de an de conflictul dintre Asociația Timişoara Capitală Culturală și o parte a mediului cultural, conflict în care au fost atrase și Primăria și Consiliul Județean. „Nu a avut loc nici până în acest moment procesul de reorganizare și refacere a Adunării Generale, proces care să asigure spațiul pentru dialog constructiv între asociație, mediul cultural și instituțiile publice”, mai spune Ruben Laţcău.

USR Timișoara tarnsmite că apreciază efortul depus de către Asociație, atât în cadrul echipei de candidatură, cât și a echipei de implementare, dar subliniază că e mult prea devreme pentru a stabili merite și a oferi laude: „Adevărata provocare stă înainte, în implementarea acestui proiect, iar în acest moment multe părți ale sale se află sub riscul de a nu mai putea să își îndeplinească scopul din dosarul de candidatură.”

Reprezentanţii USR Timişoara solicită Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, să publice de urgenţă următoarele:

1. Calendarul de reorganizare a Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, conform dosarului de candidatură câștigător.

2. Componența Consiliului Director al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, lipsind din spațiul public componența actuală, determinată de demisiile consecutive ale mai multor membri

3. Data planificată pentru Adunarea Generală anuală a membrilor Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, care conform statutului în vigoare ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 7 aprilie;

Anul 2021 se apropie cu repeziciune, iar pentru ca acest proiect să poată avea impactul pe care şi l-a asumat în dosarul de candidatură, este nevoie ca orgoliile și acuzele ce au apărut în ultimele luni în spațiul public să treacă în plan secundar. Proiectul acesta aparține comunității iar succesul său poate fi îndeplinit printr-o implicare a tuturor energiilor din Timișoara, acest proiect este mai mare decât orgoliile și dorințele unor vremelnici decidenți”, mai spune Ruben Laţcău.

Print Friendly, PDF & Email