USR Timişoara acuză Primăria de faptul că oraşul e plin de gunoaie

Timişoara nu are salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine și nici nu verifică dacă populația are sau nu contract cu Retim, iar toate aceste responsabilități cad în sarcina autorităților locale, atrage atenţia USR Timişoara.

 

Deșeuri din construcții, coșuri de gunoi ce dau pe dinafară, ambalaje, frunze nemăturate, praf pe lângă borduri, rampe de gunoi. Timișorenii găsesc la tot pasul o priveliște dezolantă, spune reprezentanţii USR Timişoara.

În acest timp, primarul Timișoarei se derobează, în stilu-i caracteristic, de responsabilități. Domnul Robu se luptă pe pagina dumnealui de Facebook cu Garda de Mediu, cu PSD-ul sau ne arată câte goluri a mai înscris, în loc să se ocupe de sarcinile sale edilitare. Și se folosește în postările sale de jumătăți de adevăr”, acuză Rodica Militaru (foto), membru în Biroul Local al USR Timișoara.

Aceasta spune că, până la sfârșitul lui octombrie, Retim răspundea pe de o parte de salubrizarea stradală și ridicarea rampelor clandestine de deșeuri – prin contractul cu Primăria Timișoara, expirat în august și prelungit până în octombrie –, iar pe de alta, de colectarea deșeurilor de la persoane fizice și juridice – prin contractul în curs cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiş, o organizație constituită din toate Primăriile din județ și Consiliul Județean, ce are rolul de a gestiona serviciul de salubrizare a localităţilor.

Reprezentanta USR reaminteşte că, până în 2014, conform legii salubrizarea și colectarea deșeurilor se făceau de către același operator. Din 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 99/2014, pentru modificarea și completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, există posibilitatea ca cele două servicii să fie contractate de operatori diferiți. „Azi, la finalul lui 2018, din cauza nepăsării instituțiilor locale, nu avem salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine și autoritățile locale nici nu verifică dacă populația are sau nu contract cu Retim”, declară Rodica Militaru.

Aceasta subliniază că, acum, salubrizarea stradală din Timișoara e practic inexistentă şi reaminteşte că Retim se mai ocupă doar de colectarea deșeurilor: „Pentru acordarea serviciilor de salubrizare, Primăria Timișoara are în curs o licitație, după ce licitația din primăvară a fost un eșec. La această a doua licitație au depus oferte doi operatori: Polaris M Holding SRL și Brantner Servicii Ecologice SRL, iar ofertele lor se afla în curs de analizare, termenul limită fiind luna mai 2019.”

Între timp, Primăria Timișoara a încheiat un contract direct cu Horticultura (o firmă din subordinea Municipalităţii, ce are ca obiect de activitate amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) pentru a face curat în oraș pentru 80 de zile, în schimbul a 34.000 de euro. „Adică 425 de euro pe zi pentru a goli coșurile de gunoi și, ne asigură domnul Robu, pentru a mătura străzile (deși acest punct nu e prevăzut în contract!). Horticultura nu are însă nici pregătirea și nici numărul de oameni necesari pentru a face curat în oraș, deci atribuirea salubrizării către o firmă care nu are licență pentru activitatea de salubrizare este nelegală”, afirmă Rodica Militaru, invocând în acest sens art. 30 din Legea 101/2006 , care spune că reprezintă contravenției și se sancționează cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei încheierea de către primar a contractelor de delegare a gestiunii pentru salubrizare unui operator care nu deține licenţă.

Pe de altă parte, atrage atenţia reprezentanta USR Timişoara, Municipalitatea nu mai ridică gunoiul depozitat în rampe clandestine, adăugând că această prevedere era trecută în contractul dintre Primărie și Retim, cel expirat în acest an: „Spunem că domnul Robu se face uită că e responsabilitatea dumnealui să se ocupe de această problemă, dar  dezinformează atunci când spune că nu cade în sarcina Primăriei strângerea gunoiului din rampele clandestine. Garda de Mediu a amendat Primăria pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile, iar amenda o vom plăti cu toții, nu doar domnul Robu, deși dumnealui este vinovat.”

O altă problemă care a dus la situaţia actuală este şipsa contractelor dintre Retim și populație. „Există atât persoane fizice, cât și juridice care nu au contract cu Retim. Sau, dacă au, declară mai puține persoane în contract, așa cum e cazul unor Asociații de Proprietari. Și atunci scapă de gunoi cum pot, îl lasă la colț de stradă sau lângă pubelele vecinilor”, afirmă Rodica Militaru. Aceasta reaminteşte că Primăria are instrumentul legal de a impune încheierea unui contract pentru ridicarea deșeurilor şi că poate rezolva situația celor fără contracte cu operatorul de salubritate, prin impunerea unei taxei speciale, pe care s-o vireze ulterior operatorului. „Impunerea e mai dură decât contractul, pentru că în contract se pot declara, pe proprie răspundere, mai puțini locatari, pe când la impunerea taxei datele se iau de la evidența populației. Doar că primăriei Timișoara nu i-a păsat că doar unii plătesc ridicarea gunoiului, deși toți îl produc. În loc să se certe pe Facebook cu Garda de Mediu, domnul Robu putea să intervină și să-i sancționeze pe cei care nu au contract cu Retim. Sau să le vorbească cetățenilor despre importanța colectării selective, despre campaniile de curățenie pe care le desfășoară Retim sau pur și simplu să le explice că locul gunoiului nu e la marginea străzii”, afirmă Rodica Militaru.

În concluzie, spune reprezentanta USR Timișoara, oraşul nu are salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine și nici nu verifică dacă populația are sau nu contract cu Retim, iar toate aceste responsabilități cad în sarcina autorităților locale.

 

Print Friendly, PDF & Email