USR Timişoara acuză Primăria că permite încălcarea legii privind campania pentru referendum

Autorităților locale sunt acuzate de către USR Timişoara de ipocrizie şi de nerespectare a legii privind campania pentru referendum și permit abuzuri în funcție de interesele lor.

 

Reprezentanții autorităților locale sunt acuzaţi de către USR Timişoara de ipocrizie fără limite. „Zilele acestea am văzut, din păcate, expusă din nou în toată «măreția» ei, ipocrizia fără limite a reprezentaților autorităților locale, care, cu bună-știință, permit abuzuri în funcţie de interesele lor de moment. În ultimele săptămâni am observat cu toții panouri de mari dimensiuni, vizibile în zona centrală a orașului, afișe stridente amplasate peste tot (fără a exista acel spațiu special amenajat de Primărie, conform prevederilor legale pentru organizarea unui referendum) sau afișe care, prin combinația culorilor, imită drapelul României (practică interzisă de legea electorală)”, declară Alexandru Cadar,  președintele Filialei Timișoara a USR.

Acesta reaminteşte că directorul Societăţii de Transport Public Timişoara, Nicu Bitea, declara chiar că există o dispoziție de la Primărie pentru lipirea afișelor electorale în 200 de mijloace  în comun, respectiv în 50 de stații.

Raportând această stare de fapt la Legea nr. 208/2015, privind locația afișajului electoral, mărimea acestora și respectiv combinația culorilor care imită drapelul României, ies la iveală mai multe încălcări ale legii, susţine Alexandru Cadar. Acesta aduce în atenţie câteva prevederi ale art. 70 din această lege:

  • Alin. (1) Primarii sunt obligați ca până la începerea campaniei electorale să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral.
  • Alin. (5) Un afiș electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăși dimensiunile de 500mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.
  • Alin. (6) În alte locuri decât cele stabilite conform alin. (1), afișajul electoral este interzis.
  • Alin. (7) Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

„De ce nu au fost atenționați cei care încalcă cu bună-știință dispozițiile legale?”, întreabă Alexandru Cadar.

USR Timișoara transmite că somează Primăria și Poliția Locală să prevină aceste situații şi reamintește că, nu cu mult timp în urmă, aceleași autorități locale nu au ezitat să îi avertizeze pe voluntarii USR implicați în campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pe motiv că strângeau semnături în zona centrală a orașului

„Acum vedem pe clădiri, amplasate în zona centrală a orașului, panouri electorale de mari dimensiuni. Găsim afișe pe stâlpi, pe pereții clădirilor și chiar în mijloacele de transport în comun. Pentru a avea un tablou aproape complet îi mai vedem și pe voluntarii care distribuie fluturașe electorale în zona centrală, în zona unde voluntarii USR au fost agasați și sancționați de Poliția Locală. Iar tabloul ar putea fi complet dacă în zilele următoare o să apară prin centrul Timișoarei și purtători de panouri mobile, echipați cu o porta-voce pentru o mobilizare mai puternică la vot”, afirmă Alexandru Cadar.

Acesta se declară siderat și dezamăgit deoarece nu există nicio reacție din partea autorităților locale referitoare la modul în care nu este respectată legea.

Preşedintele USR Timişoara îi transmite edilului Nicolae Robu că responsabilitățile de primar îl obligă la acțiuni executive apartinice și apolitice pentru a impune respectarea legilor în acest oraș: „Nu vă mai ascundeți după sondaje pe Facebook și incompetența instituțiilor pe care le conduceți. Timișoara este o stare de spirit, iar autoritățile locale au uitat acest lucru. Nu este prea târziu, acționați!”.

Print Friendly, PDF & Email