USR Timişoara: 10 milioane lei, alocate Asociației Timișoara 2021 cu încălcarea Legii privind transparența decizională

Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara 2021

În doi ani de pregătiri pentru anul 2021, Asociația Timișoara 2021 a cheltuit aproape 10 milioane de lei din care 99% sunt bani publici. Fonduri alocate cu încălcarea Legii privind transparența decizională.

 

USR Timișoara atrage atenţia că, deşi a semnalat public, în repetate rânduri, lipsa de transparență și dialog a Asociației Timişoara 2021 privind modul de utilizare în special a banilor publici încasați, nici astăzi nu sunt prezentate public rapoarte financiare profesioniste privind banii cheltuiți, nici de către Asociaţie, nici de către cele două administrații, respectiv Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, responsabile de modul de folosire a banilor de la bugetele local și județean.

Pentru anul 2019, Primăria Timişoara și Consiliul Local au decis alocarea a încă 11 milioane de lei de la bugetul local pentru Asociație. Din această sumă, afirmă Ruben Laţcău, vicepreşedinte al USR Timişoara, 10 milioane lei (mai exact, 9.688.394 de lei) sunt alocate cu încălcarea Legii 52/2003, privind transparența decizională, proiectul de hotărâre aferent nefiind publicat pe site-ul Primăriei pentru consultare publică.

Atitudinea Asociației față de opinia publică și cetățeni este acceptată și chiar întărită de finanțatorul său principal, Primăria Timișoara, care se comportă cu aceeași opacitate și aroganță față de cetățeni, nepublicând pe site-ul propriu anexele care stau la baza alocării a aproape 10 milioane de lei de la bugetul local pentru Asociație, între care cele mai importante sunt: expunerea de motive, raportul de specialitate al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara și programului cultural prioritar aferent anului 2019, pe care se vor cheltui 10 milioane de lei în cele 6 luni rămase din 2019”, declară Ruben Laţcău.

Potrivit acestuia, pentru 2019 mai sunt așteptate de Asociație 2,145 milioane lei, bani publici de la Consiliul Judeţean Timiş, și 1,6 milioane lei, bani publici de la Guvernul Românieii, prin Ministerul Culturii și Identității Naționalei.

Dată fiind această situație a valorilor banilor publici cheltuiți de Asociația Timișoara 2021, USR Timişoara cere, din nou, transparența utilizării acestor bani, solicitând Asociației Timișoara 2021 să publice rapoarte anuale pentru anii 2017 și 2018, prin care să prezinte opiniei publice: proiectele derulate, cu bugetele aferente cheltuite, impactul fiecărui proiect derulat – adică artiștii locali implicați, publicul atras şi schimbările produse în comunitate – şi, nu în ultimul rând, criteriile de alegere ale partenerilor pentru proiectele derulate.

„Administrațiile Robu și Dobra să respecte prevederile Legii 52/2003, punând în consultare publică proiectele de hotărâre prin care alocă bani publici Asociației și să reprezinte garantul bunei utilizări a banilor publici alocați Asociației și cheltuiți de aceasta, prin solicitarea și publicarea de rapoarte privind utilizarea acestor bani. Avem nevoie de investiții durabile, de care să ne putem bucurăm zeci de ani de acum înainte. Timișorenilor le pasă de cum sunt cheltuiți banii lor, le pasă de renumele orașului și le pasă de infrastructură, inclusiv cea culturală”, mai spune Ruben Laţcău.

USR Timișoara anunţă că va continua să lupte pentru a salva acest proiect, în măsura în care acest lucru va mai fi posibil: „Titlul de Capitală Culturală este mai mult decât o onoare, este o provocare la înălțimea căreia nu reușim încă să ne ridicăm, dar care nu trebuie sub nicio formă abandonată.”

Print Friendly, PDF & Email