USR Timiş propune Primăriei înfiinţarea unei clinice veterinare mobile pentru sterilizarea animalelor

Una dintre propunerile USR Timiş pentru bugetul local din 2019 vizează înfiinţarea unei clinice veterinare mobile pentru sterilizarea animalelor.

 

Clinica veterinară mobilă pentru sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună, cu stăpân, ar costa în jur de 65.000 de euro+TVA. Costul include achiziția unei ambulanțe veterinare mobile, dotată corespunzător cu echipamente de sterilizare. Aceasta va putea staționa perioade determinate de timp în cartierele Timişoarei, locația, perioada de staționare și posibilitățile de programare urmând a fi aduse din timp la cunoștința populației de către autorități. Numărul estimat de animale sterilizate într-un an, la un cost de 50-70 de  lei/animal sterilizat, este de circa 1500.

Scopul acestui proiect, explică reprezentanţii USR Timiş, este limitarea cazurilor de abandon a puilor de câini şi pisici în spațiile publice, iniţiativa venind pe fondul capacităţii scăzute a autorităților publice în a limita prezența pe spațiul public a câinilor și pisicilor fără stăpân, ce poate avea efect direct asupra siguranței populaţiei.

Una dintre cauzele apariției animalelor fără stăpân, în spațiile publice, provine din abandonul puilor. Înmulțirea necontrolată a animalelor de rasă comună, deținute de persoane fizice, este strâns legată de capacitatea financiară scăzută a deținătorilor de a asigura sterilizarea acestor animale, situație care conduce la abandonul puilor, cel mai adesea pe domeniul public. Plecând de la acest aspect, o soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea din bugetul Primăriei a costurilor cu sterilizarea animalelor cu stăpân, fără pedigree”, se arată în proiectul USR înaintat Primăriei Timişoara. Unde se mai menţionează că, în conformitate cu Legea de protecţie a animalelor nr. 205/2004, Consiliile Locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora.

Propunerea USR este ca serviciile de sterilizare să fie asigurate gratuit de către autoritatea publică, iar în cazul refuzului de către deținător să se aplice prevederile Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care menţionează că proprietarii animale de rasă comună, inclusiv metişii acestora, au obligaţia sterilizării lor, neefectuarea acesteia fiind sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 5.000 – 10.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email