USR Timiş, către parlamentarii Puterii: „Nu mai sabotați proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii!”

Raoul Trifan. Foto: USR Timiş

Senatorul USR Timiș, Raoul Trifan, atrage atenţia că Guvernul României nu a alocat niciun ban Timișoarei pentru proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii şi le solicită şi parlamentarilor PNL, PSD și UDMR să nu mai pună piedici acestui proiect.

 

„Am susținut astăzi, în Parlament, o declarație prin care cer senatorilor PNL, PSD și UDMR să nu mai saboteze proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Acum câteva luni, prin OUG 83/2022, această Coaliție a Sărăciei a decis că ar fi mai bine ca Primăria să primească doar jumătate din banii alocați inițial de către Guvern. Restul a fost alocat Consiliului Județean Timiş, condus de peneliști, și Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timişoara. Când am văzut că s-a renunțat la ideea inițială, anume principiul alocărilor bugetare în funcție de numărul de proiecte din bid book asumate, am depus la Comisia de Cultură a Senatului amendamente menite a repara această nedreptate. Amendamentele mele au fost, bineînțeles, respinse”, spune senatorul Raoul Trifan.

În forma actuală, această lege, care va trece de Senat astăzi, este o batjocură la adresa Timișoarei și mai ales a timișorenilor, adaugă Raoul Trifan: „Proiectele asumate prin bid book de Timișoara trebuie să fie finanțate și implementate. Chermezele organizate de Consiliul Județean Timiș nu au nicio legătură cu evenimentul Capitalei Culturale Europene.”

Parlamemtarul de Timiş mai spune că Timişoara s-a obișnuit să nu fie susținută de puterile care acaparează din patru în patru ani resursele centrale, dar cere să nu fie sabotată: „Lăsați-ne să ne dezvoltăm așa cum știm, iar când vă asumați anumite obligații față de al doilea cel mai mare contributor la bugetul de stat după București, țineți-vă de ele!”

USR Timiș, prin vocea primarului Dominic Fritz, transmite că susține demersul senatorului Raoul Trifan și solicită deblocarea de urgență a fondurilor de la guvern pentru sprijinirea financiară a proiectului.

Print Friendly, PDF & Email