USR Timiş: „Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate”

Alin Nica. Foto: CJ Timiş

Președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, a anunţat că va contesta în instanță o eventuală revocare a sa din funcţia de membru al Consiliului Național de Integritate, forul de supraveghere al Agenției Naționale de Integritate, motivând că o astfel de decizie nu are bază legală. Acesta este de părere că activitatea sa de la CNI ar fi deranjat. USR Timiş susţine că Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate.

 

Miercuri, 21 iunie, senatorul USR de Timiș Raoul Trifan şi deputatul PSD Alfred Simonis au cerut plenului Senatului suplimentarea ordinii de zi, cu un vot de revocare a preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, din Consiliul Național de Integritate, motivând că, în lipsa unei demisii din partea acestuia din Consiliul Național de Integritate, „Senatul este obligat să ia măsurile necesare pentru a proteja prestigiul său și al Agenției Naționale de Integritate”.

Alin Nica a reacţionat, spunând că propunerea de revocare este un abuz și o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral. „Spun aceasta pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de către deputatul Alfred Simonis, inițiată și apoi susținută de către senatorul Trifan. ANI nu m-a declarat nici în incompatibilitate și nici în conflict de interes. Atacul politic asupra mea are legătură cu obișnuința PSD și, mai nou, a USR, care a devenit practic instrumentul PSD de atac de a deturna activitatea instituțiilor legitime ale statului prin diverse plângeri și sesizări neîntemeiate împotriva unor ținte politice. Autoritățile statului trebuie să își facă treaba, să cerceteze orice presupusă suspiciune, astfel că cei rău intenționați folosesc abuziv un sistem bine gândit”, a mai declarat Alin Nica. Potrivit acestuia, Senatul l-ar putea revoca din calitatea de membru CNI, înainte de termen, doar pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale, prin demisie ori în caz deces.

Alin Nica este de părere că activitatea sa de la CNI, unde activează din 2021, ar fi deranjat: “Dacă vă uitați în raportul ANI din 2021, la pagina 13, veți găsi următoarea statistică destul de slabă cu privire la finalitatea sesizărilor ANI: nouă din zece oameni sesizați de ANI ca posibil infractori sunt persoane nevinovate. Această statistică este una dezolantă cu privire la impactul acestor sesizări și tocmai de aceea această sincopă din activitatea ANI este folosită de persoane malițioase tocmai pentru a defăima și a lăsa o anatemă asupra adversarilor politici”.

USR Timiş critică declaraţiile acestea şi ceea ce numeşte „aroganța președintelui PNL Timiș” şi spune că nu face decât să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la faptele la care face referire comunicatul Agenției Naționale de Integritate din 25 ianuarie. De asemenea, USR Timiş  transmite că procedura de revocare va fi continuată la plenul următor al Senatului: „Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate. Nu cât timp există asemenea suspiciuni care planează asupra sa”.

USR Timiş reaminteşte că Alin Nica este vizat de sesizări ale Agenției Naționale de Integritate care au fost trimise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din cauza existenței unor indicii referitoare la săvârșirea infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, fals în declarații și conflict de interese: „Este imoral și lipsit de demnitate ca, în acest context, să te ții cu dinții de o funcție în forul de supraveghere al instituției care te cercetează și care a cerut organelor de anchetă să verifice existența unor fapte penale în legătură cu tine și cu subalternii tăi”. Pe lângă acest lucru, există şi alţi membri ai PNL Timiș, demnitari publici, vizați de sesizări ANI cu privire la posibile infracțiuni și fapte penale.

Print Friendly, PDF & Email