USR a depus proiectul de lege privind organizarea votului electronic la distanță

Uniunea Salvați România anună că a depus luni, 11 martie, la Parlament, proiectul de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță.

 

Proiectul, care simplifică modul în care românii își pot exprima opțiunile la toate ciclurile electorale, a fost elaborat de o echipă din cadrul departamentului de reformă electorală al USR, a cărei activitate a fost coordonată de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

Proiectul de lege oferă o validare a opțiunilor electorale într-un mod menit să restabilească încrederea cetățenilor în sistemul de alegeri din România, propunând un sistem de vot nou, complementar, sigur, transparent și ușor verificabil. În plus, proiectul își propune să încurajeze utilizarea, și în România, după modelul altor țări, a tehnologiei în procesul electoral.

Depunerea proiectului, care reprezintă un considerabil pas înainte și în ce privește facilitarea participării unui număr cât mai mare de cetățeni la vot, într-un context marcat de o creștere a absenteismului, a fost precedată de organizarea, în 7 februarie, a conferinței internaționale intitulate Provocările administrative și de securitate ale votului electronic, moderată tot de coordonatorul proiectului, senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

Acesta spune că a avut săptămâna trecută, la Craiova, o prezentare și o dezbatere a acestui proiect, a cărui realizare şi-a asumat-o, în decembrie 2016, printre obiectivele principale ale mandatului de parlamentar. „Întrucât proiectul s-a bucurat de un interes și de o receptare foarte bune, vor urma prezentări și în alte filiale județene ale USR și în Diaspora. Pentru că și lor, românilor stabiliți în diaspora, li se adresează acest proiect, care îi va ajuta să voteze mai simplu, în loc să fie nevoiți să străbată, în ziua alegerilor, kilometri până la cel mai apropiat consulat.  Proiectul îi va ajuta să își exercite dreptul la vot și pe cei care își desfășoară activitatea departe de casă, în locuri greu accesibile (de exemplu, muncitorii de pe platformele marine sau militarii din teatrele de operațiuni), dar și persoanele care suferă de anumite dizabilități”, declară Nicu Fălcoi.

Acesta mai spune că Cred că succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot, astel, „ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Ceea ce ne dorim noi, inițiatorii acestui proiect, este să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur.

Potrivit rezultatelor unui sondaj comandat de USR, la întrebarea Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot. De asemenea, la întrebarea Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi citite accesând link-ul: https://www.usr.ro/2019/03/11/usr-depune-un-proiect-de-lege-privind-organizarea-si-desfasurarea-votului-electronic-la-distanta/

Print Friendly, PDF & Email