Unul dintre fondatorii afrobeat-ului, invitat la Festivalul Plai

Festivalul Plai aduce la ediţia de anul acesta artiști precum Tony Allen, unul dintre fondatorii afrobeat-ului, și Royksopp.

 

Tony Allen, unul dintre fondatorii afrobeat-ului, Tamikrest, cu rock’n’roll din deșertul Sahara, vor performa pe scena de world music, Chassol, promotorul ultrascore-ului, și Royksopp (DJ set) vor cânta la scena de after party, anunţă organizatorii Festivalului Plai, citaţi de Agerpres.

Tony Allen este considerat de muzicieni ca fiind probabil cel mai important toboșar al tuturor timpurilor. A înregistrat 72 de albume, iar acum, la 77 de ani, va urca pe scena Festivalului Plai cu cel mai recent proiect al său, A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messenger.

Tamikrest a crescut în sudul deșertului Sahara și a decis că va deveni un avocat pentru poporul tuareg, marginalizat de decenii. Pentru a-și transmite mesajul, a ales calea muzicii, înființând în 2006, împreună cu câțiva prieteni din orașul Kidal, din Mali, trupa Tamikrest, pentru care mesajele prioritare sunt unitatea, educația, dezvoltarea și pacea.

Chassol, din Franța, aduce la Festivalul Plai 2017 sunetele naturii – păsări, vânt, apă, voci umane – îmbinate cu clape, tobe și proiecții, toate creionând arhitectura artistică a artistului Cristophe Chassol.

Fiul unui saxofonist și șofer de autobuz, Chassol a început Conservatorul  la vârsta de patru ani și a studiat acolo următorii 16 ani. După absolvire a compus muzică de film și de teatru. Este inventatorul stilului muzical „ultrascore”, care presupune crearea de muzică în jurul unor sunete naturale.

Royksopp (DJ set) urcă pe scena festivalului cu cei doi norvegieni care și-au cimentat locul în istoria muzicii electronice, înregistrările lor aducându-le numeroase albume de platină. Au remixat Coldplay, Depeche Mode, Kings of Leon și au scris muzică pentru Robyn și Lykki Li.

Festivalul Plai 2017, care va avea loc în luna septembriem este organizat de voluntarii Centrului Cultural Plai din Timișoara, în parteneriat cu Primăria Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Plai este primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards și finalist în trei ani.

Plai a fost câștigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 – cel mai bun proiect multicultural din România, trofeul fiind înmânat de către Hans-Gert Pottering și Angela Merkel. De asemenea, a câștigat Premiului I al Galei Societății Civile 2009 la secțiunea „Artă și cultură” și Premiului I al Galei Societății Civile 2017 pentru proiectul Ambasada, la secțiunea „Dezvoltare economică și socială”.

Print Friendly, PDF & Email