Unu din doi pacienţi români nu respectă tratamentul corect cu antibiotice

AntibioticePeste 34% dintre pacienţii români care urmează un tratament cu antibiotice uită să ia cel puţin o doză pe parcursul terapiei, doar 32,6% respectă cu stricteţe intervalul de administrare a dozelor, iar după trei zile mai mult de jumătate renunţă sau nu mai respectă tratamentul, anunţă una din cei mai mari producători de medicamente, citat de Mediafax.

 

Potrivit studiului realizat de această companie producătoare de medicamente, nerespectarea intervalului de administrare a antibioticelor este frecvent întâlnită în rândul pacienţilor. Acestei practici i se adaugă şi faptul că, după trei zile de administrare, doar 44% dintre pacienţi mai respectă tratamentul prescris. Restul ori renunţă complet la medicaţie, ori nu mai respectă intervalul de administrare. Conform statisticilor, în medie, fiecare român a urmat în ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice.

Reprezentanţii acestui producător de medicamente avertizează că administrarea incorectă duce la apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice, iar afecţiunea poate dura mult mai mult sau pot apărea complicaţii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung şi adesea mult mai costisitor. În unele cazuri grave, bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului. „Comportamentul individual îi afectează şi pe cei din jur pentru că bacteriile rezistente la antibiotice rămân în organism sau pot fi transmise şi altor persoane, chiar dacă acestea nu au luat nici un antibiotic. De aceea, atunci când se primeşte o prescripţie cu antibiotice de la doctor trebuie respectat cu stricteţe numărul de administrări prescrise, intervalul orar dintre acestea şi durata tratamentului”, mai arată reprezentanţii companiei farmaceutice.

18 noiembrie este ziua când la nivel european se atrage atenţia asupra consumului de antibiotice şi utilizarea corectă a acestora.

Print Friendly, PDF & Email