Universitatea de Vest va avea primul curs dedicat Revoluţiei Române

Pentru a marca 30 de ani de la Revoluția din 1989 de la Timișoara, Universitatea de Vest din Timişoara organizează, premieră națională, un curs universitar dedicat Revoluţiei Române.

 

Cursul intitulat Revoluția de la Timișoara din 1989 debutează în acest semestru al anului universitar 2018-2019 şi va avea un orar săptămânal de două ore, urmând ca să fie punctat prin două credite de studiu la exeminarea finală.

Potrivit oficialilor UVT, universitatea are expertiza necesară pentru susținerea acestui prim demers didactic și de cercetare despre Revoluție, printr-o echipă de profesori care au publicat de-a lungul timpului cărți, studii, eseuri și interviuri despre această temă, oameni care vor fonda astfel o direcție de educație și cercetare la UVT, specializată în analiza modului cum a debutat istoria social-politică recentă a Timișoarei, prin Revoluția din 1989.

Din comitetul de organizare a cursului fac parte profesorii universitari  Marcel Tolcea, Vasile Docea şi Vasile Popovici şi lectorul Vasile Szabo, coordonatorul cursului.

Printre temele de conținut ale disciplinei, spune Vasile Szabo, sunt:

 • Elemente cronologice ale Revoluției din decembrie 1989;
 • Mișcări de protest, rezistență și dizidenți în Români;
 • De la revoltă locală la revoluție națională;
 • Figuri importante ale Revoluției din 1989;
 • Piramida structurilor de represiune;
 • Morți, răniți și salvatori;
 • Vinovați, inculpați și procese;
 • Suferință și speranță în unitățile sanitare; A
 • nchetarea răniților în spitale;
 • Căutarea morților și a celor dispăruți;
 • Cazuri controversate de morți în spitale;
 • Sindromul Timișoara: anatomia unei mistificări;
 • Noile structuri ale puterii;
 • De la Revoluție la Proclamația de la Timișoara.

“Programul dedicat celebrării a trei decenii de la Revoluția de la Timișoara, moment istoric ce a însemnat eliberarea orașului de comunism și a antrenat mișcări revoluționare în Capitală și în toată țara, va cuprinde manifestări ce se vor derula pe tot parcursul anului, începând prin introducerea în curricula universitară a primului curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara din 1989, o premieră națională ce este firesc să o consemnăm la Timișoara”, declară rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Cursul universitar Revoluția de la Timișoara din 1989 este organizat în cadrul programului Timișoara, trei decenii de libertate în care partener al UVT este Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989. Dan Moisescu, reprezentantul fundaţiei, a mulțumit public inițiatorilor şi UVT pentru prilejul pe care îl au acum figuri importante ale momentelor din 1989, participanți la Revoluție, de a relata și evoca zilele de schimbări radicale din 1989 în mijlocul studenților și a publicului larg.

Tot în cadrul acestui program va fi realizat un site în română și engleză despre Revoluția din Timișoara 1989, va fi deschis un Centru de Studii cu activitate dedicată orașului revoluționar şi va fi editat un volum aniversar, util pentru evocarea perioadei revoluționare din Decembrie 1989 la Timișoara.

Înscrierea se poate face de luni, 25 februarie, la secretariatele facultăților din UVT. Formularul de înscriere se va afla online pe site-ul uvt.ro, începând de luni, 25 fabruarie.

La curs se poate înscrie oricare student din centrul universitar timișorean, indiferent de universitate şi de facultatea pe care o urmează. Oficialii UVT spun că sunt bineveniți să se înscrie la acest curs și elevii care își doresc să cunoască cele mai importante etape și personaje cheie ale Revoluției de la Timișoara din 1989.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis