Universitatea de Vest din Timişoara, printre cele mai bune 1000 de universități din lume

Topul celor 1000 de universități de elită din lume include şi Universitatea de Vest din Timișoara. Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top.

 

Potrivit clasificării Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) pentru anul 2017-2018, Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția 801 din 1000, la nivel mondial, anunţă oficialii UVT.

Ediția de anul acesta, a 14-a, cea mai cuprinzătoare a clasificării THE WUR de până acum, a evaluat peste 1.500 de universități din lume. Dintre acestea, doar 1000, din 77 de țări, au fost incluse în clasamentul final, reprezentând 5% din cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume. Repretentanţii UVT transmit că au fost analizate aproape 62 de milioane de citări din 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare, din ultimii cinci ani, și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

rectoul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, spune că indicatorii de performanță indică o evoluție relativ constantă a universității comparativ cu anul precedent. „UVT a înregistrat ușoare modificări la nivelul celor cinci dimensiuni analizate. Suntem pe drumul cel bun. Desigur, ne luptăm cu universități din țări, unde finanțarea învățământului este la un nivel ridicat. Dacă am elimina acest dezavantaj, pozițiile universităților noastre ar fi mult mai sus în top. Ceea ce putem face noi pentru a mai acoperi din acest neajuns este să accesăm finanțări europene, pentru infrastructura de cercetare, dar și pentru plata cercetătorilor, UVT fiind un bun exemplu din acest punct de vedere”, mai spune rectoul UVT, Marilen Pirtea.

Clasificarea este realizată de revista britanică Times Higher Education, încă din 2004, evaluând universitățile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare (30%), impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări (30%), activitatea internațională (7,5%) și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (2,5%). În cadrul acestora regăsim 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală.

Alături de Universitatea de Vest din Timișoara, doar patru alte universități din România sunt prezente în această clasificare internațională: Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca  – aceasta ocupă poziţia 601-800, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași – 801-1000, Universitatea din București – 801-1000, cele trei fiind membre ale Consorțiului Universitaria, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, din Iași – 801-1000.

 

Print Friendly, PDF & Email