Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

Prestigioasa rețea internațională a Catedrelor Senghor, reunind 20 de universități din toată lumea, care împărtășesc mutual valorile Francofoniei, include, de zilele trecute, şi Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Decizia includerii Universităţii de Vest în reţeaua Catedrelor Senghor a fost luată la reuniunea de la Marrakech, desfășurată în perioada 21-25 noiembrie, anunţă oficialii universităţii. Din delegația UVT au făcut parte prof. dr. Alexandru Buglea, vicepreședintele Senatului, și prof. dr. Nicolae Popa, titularul Catedrei Senghor a UVT, care a susținut dosarul de candidatură realizat împreună cu prorectorul universității, conf. dr. Mădălin Bunoiu.

Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea, spune că adeziunea la rețele interuniversitare face parte din politica sistematică de internaționalizare a UVT. „Participăm, astfel, la consorții internaționale de cercetare și la structuri de dialog multilateral, în care sunt analizate probleme mari ale lumii de azi, cum sunt calitatea educației, rolul universității în promovarea multiculturalismului, conservarea și valorificarea patrimoniului sau  dezvoltarea social-economică și schimbările globale. Susținem, deci, participarea activă a instituției noastre la rețeaua internațională a Catedrelor Senghor, în contextul mai larg al francofoniei”, mai spune  Marilen Pirtea.

Catedrele Senghor reunesc maximum 24 de universități, cu repartiție teritorială echilibrată pe țări și continente (Africa, America, Asia și Europa), astfel încât să se asigure atât suplețea și operativitatea reacțiilor, cât și forța necesară realizării de proiecte de succes. Sunt, astfel, membre ale rețelei Sengor universități publice reprezentative de pe mapamond, precum cele din Lyon, Istanbul, Hanoi, Erevan, București, Dakar, Ottawa, Alexandria, Valle d’Aosta etc.

Aflată în legătură cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, rețeaua Catedrelor Senghor se bucură de autonomia universitară specifică structurilor de prestigiu.

Reprezentanții Catedrelor Senghor se află în contact permanent pentru derularea proiectelor convenite și se reunesc o dată pe an într-una din universitățile membre.  Cu această ocazie, sunt organizate colocvii tematice, seminarii de lucru cu invitați din mediul social-economic local sau regional și are loc reuniunea anuală a rețelei, cu rol organizatoric și de programare strategică; în contextul respectiv are loc și eventuala acceptare, prin vot, de noi membri. Anul acesta, reuniunea anuală a Catedrelor Senghor a avut loc la Marrakech, la Universitatea Cadi Ayyad, una dintre cele mai mari universități publice din Africa, cu aproximativ 115.000 de studenți înscriși.

Print Friendly, PDF & Email