Universitatea de Vest din Timişoara invită publicul să contribuie la construirea unei hărți magnetice a României

O nouă ediţie a „Nopţii cercetătorilor”, dedata aceasta un experiment științific dedicat magnetismului, va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara. Publicul interesat este invitat să contribuie la construirea unei hărți magnetice a României.

 

Noaptea cercetătorilor este un eveniment anual, ce se organizează în aceeași seară în peste 350 de orașe europene, pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt finanțate din fonduri UE, prin programul Orizont2020, de către un consorțiu al celor mai prestigioase universități românești și institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, printre care și Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara.

Anul acesta, la Noaptea cercetătorilor, care va avea loc vineri, 27 septembrie, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Până atunci, organizatorii propun construirea unei hărți magnetice a României, proiect pentru care nu sunt necesare cunoștințele de specialitate, iar participanții au nevoie doar de un telefon smart.

„Practic, toți cei care vor să contribuie la experiment trebuie să își instaleze o aplicație gratuită pe telefon, să citească datele înregistrate de senzorul câmpului magnetic al telefonului din locația în care se află și să le trimită echipei. Pe baza citirilor, primite din cât mai multe locații din România, de la cât mai multe persoane, echipa Noaptea cercetătorilor poate genera o reprezentare grafică a câmpului magnetic pe tot teritoriul țării”, explică o conf. dr. Mihai Lungu, coordonatorul evenimentului la Universitatea de Vest Timisoara. Menţionând că instrucțiunile complete sunt disponibile pe www.noapteacercetatorilor.ro.

Publicul interesat este invitat, indiferent de vârstă sau de nivelul cunoștințelor științifice, să își aducă aportul cu informații din zona în care se află. Mai mult de atât, echipa încurajează pe toți cei care sunt în concediu să facă măsurători de fiecare dată când sunt într-un loc nou, astfel încât harta să fie bine acoperită. Datele sunt analizate, prelucrate grafic, iar o hartă intermediară este publicată săptămânal.

Potrivit organizatorilor, experimentul constă în construirea unei hărți magnetice, Planeta Pământ fiind în sine un magnet uriaș: „O hartă geomagnetică ne arată cum sunt distribuite valorile câmpului magnetic terestru, în funcție de poziția geografică. Adunând suficiente date, din diverse locuri, avem posibilitatea să facem comparații și putem observa valori crescute sau scăzute, denumite anomalii geomagnetice, legate de magnetismul rocilor.”

Varianta finală a hărții va fi făcută publică în 27 septembrie, data la care Noaptea cercetătorilor se desfăşoară concomitent în București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara. În seara respectivă, cercetătorii din principalele centre universitare din România vor prezenta în public experimente interactive, conferințe științifice pe înțelesul tuturor și descoperi științifice recente.

Proiectul hărții câmpului magnetic este o inițiativă de „știință cetățenească”, o modalitate de cercetare științifică ce include participarea voluntară și entuziastă a celor interesați de un anumit domeniu.

Print Friendly, PDF & Email