Universitatea de Vest din Timișoara, în topul internațional al universităților cu infrastructură ecologică

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă și în acest an în UI GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care măsoară angajamentul fiecărei universități participante în dezvoltarea unei infrastructuri ecologice.

 

Potrivit rezultatelor ediţiei din 2021, Universitatea de Vest din Timişoara ocupă poziţia 792 la nivel mondial şi poziţia 10 la nivel naţional în UI GreenMetric World University Ranking. În acest top mondial, alături de UVT se regăseşte şi Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ambele fiind componente ale Consorțiului Universitaria.

În această ediţie, GreenMetric a inclus 956 de universităţi din 80 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2020, când clasamentul a inclus 912 universităţi.

„Orientarea Universității de Vest din Timișoara către ecologie și infrastructură «verde», către cunoașterea și protejarea ariilor naturale, dar și către o cultură a bio-diversității au fost recunoscute în acest an prin invitația pe care Comisia Europeană ne-a adresat-o, de a deveni parteneri oficiali în cadrul proiectului EU Green Week 2021. Iată că și prin clasamentul internațional academic UI GreenMetric World University Ranking, singurul care măsoară angajamentul universităților pentru dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, UVT își vede confirmat statutul de instituție în care mediul și natura se află printre primele priorități, cărora le acordăm cea mai mare importanță, atât în procesul de învățământ, dar și în viața studenților, în spațiile universitare și în campus”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: aşezare şi infrastructură, energie şi schimbări climatice, managementul deșeurilor,      utilizarea apei, transport şi educaţie.

Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking, lansată în 2010, reprezintă o inițiativă a Universitas Indonezia, care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce privește managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar.

Astfel de activități de clasificare vor asigura acordarea unei atenții mai mari dezvoltării durabile a mediului, precum și problemelor economice și sociale legate de durabilitate, astfel încât structurile de conducere ale universităţilor vor fi susținute și mai mult în eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly.

 

Print Friendly, PDF & Email