Universitatea de Vest din Timișoara, în clasificarea Times Higher Education Emerging Economies 2020

Foto: Eye in the Sky

Cele cinci universități componente ale Consorțiului „Universitaria”, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara, s-au calificat în rezultatele rankingului Times Higher Education Emerging Economies 2020, un clasament care reunește 533 de universități din 47 de țări.

 

Potrivit rezultatelor clasificării Times Higher Education Emerging Economies 2020, anunțate în 18 februarie, Universitatea de Vest din Timișoara se plasează din nou în cadrul ierarhiei internaționale calculate prin acest prestigios clasament universitar, aparținând ariei economiilor emergente. UVT este alături de celelalte opt universități din România care se regăsesc în clasificare, o performanță ce reconfirmă postura foarte bună pe care o ocupă în circuitul internațional universitar, în grupul universităților românești de avangardă.

Universitățile componente ale Consorțiului „Universitaria” s-au calificat în clasificarea THE Emerging Economies 2020, alături de alte patru universități românești incluse în ranking, confirmând rolul de lider credibil al mediului academic românesc, pe care îl joacă această alianță universitară, transmit reprezentanții Cponsorțiului „Universitaria”. Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, se află în segmentul 201-250 de clasificare, urmată de ASE București, care se află în segmentul 251-300. Cele două sunt urmate, la egalitate, pe segmentul 401-500, de celelalte trei membre ale Consorțiului „Universitaria”, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Rectorul UVT, prof.univ. dr. Marilen Pirtea, cel care exercită în această perioadă mandatul de președinte al Consorțiului „Universitaria”, confirmă că noile rezultate de clasificare universitară impun o responsabilitate suplimentară consorțiului și sbliniază importanța agendei de dezbateri și priorități academice pe care prima alianță universitară a țării o propune pentru viitor: „Rankingul THE Emerging Economies 2020 confirmă că rolul internațional al Consorțiului «Universitaria» este strategic, cinci din nouă universități românești prezente în acest clasament fiind din alianța noastră. Dacă România vrea să-și potențeze semnificativ profilul internațional al educației și cercetării academice, prima și cea mai importantă cale este aceea de a impulsiona, prin resurse semnificative și politici publice naționale, dezvoltarea programelor de cercetare și de internaționalizare din cele cinci universități ale consorțiului nostru, pentru că, prin programele de studiu și cercetare pe care le avansăm, România este prezentă pe scena academică internațională. Cele cinci universități membre ale Consorțiului «Universitaria» sunt, practic, campioanele competiției internaționale universitare ce reprezintă România, într-un demers important de vizibilizare internațională și diplomație academic.

Universităţile din clasament au fost clasificate după 13 indicatori de performanţă, grupaţi pe: activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare (30%), impactul rezultatelor cercetării (20%), activitatea internaţională (10%); și transferul de cunoştinţe către mediul socioeconomic (10%).

Print Friendly, PDF & Email