Universitatea de Vest din Timişoara creşte accesul elevilor din medii defavorizate la învățământul superior

Elevii din medii defavorizate vor avea o mai mare șansă de acces la învățământul superior, printr-un proiect al Universității de Vest din Timișoara care prevede servicii de consiliere și orientare în carieră.

 

 Proiectul Găsește-ți calea spre UVT  se va derula anul acesta, în perioada 23 mai – 13 decembrie, și are ca obiectiv general creșterea echității sociale și facilitarea accesului elevilor la învățământul superior prin dezvoltarea unor parteneriate noi cu instituțiile de învățământ preuniversitar din medii defavorizate, în vederea consilierii și orientării în carieră a elevilor, anunţă oficialii Universității de Vest din Timișoara.

Aceştia mai spun că accentul este pus pe testarea vocațională a cel puțin 100 de elevi din licee din medii defavorizate, în vederea realizării consilierii și orientării lor în carieră în conformitate cu profilele vocaționale identificate. De asemenea, vor fi instruiți cel puțin 50 de profesori pentru realizarea de activități de consiliere vocațională primară și vor fi informați părinții cu privire la necesitatea și importanța orientării în carieră a copiilor lor.

Egalitatea de șanse este importantă pentru universitatea noastră. Avem o responsabilitate morală față de acești tineri care nu beneficiază de cele mai bune condiții de informare și consiliere. Extinderea serviciilor de la studenți la elevi este un pas necesar, întrucât ne permite să rezolvăm anumite probleme înainte ca ele să producă efecte în viața tinerilor”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Proiectul va contribui la extinderea parteneriatelor UVT cu mediul preuniversitar și la dezvoltarea ofertei de servicii de consiliere și orientare în carieră a Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT. Prin accesarea noii structuri a paginii web a Centrului, elevii pot adresa întrebări consilierilor. În plus, va fi elaborat un ghid de lucru cu exerciții și aplicații utile profesorilor în procesul de consiliere vocațională primară a elevilor.

Găsește-ți calea spre UVT  este unul din cele șase proiecte câștigate de Universitatea de Vest din Timişoara în urma competiției de proiecte finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat universităților de stat – FDI 2018. Proiectul este coordonat de conf. univ. dr. Ramona Paloș, de la Departamentul de Psihologie.

Print Friendly, PDF & Email