Universitarul şi diplomatul Vasile Popovici, distins de Ambasada Franţei

Foto: UVT

Ambasada Franţei în România i-a decernat profesorului universitar şi diplomatului Vasile Popovici ordinul Les Palmes académiques în grad de cavaler, ca înaltă apreciere a statului francez.

 

Ceremonia a avut loc la Universitatea de Vest din Timişoara distincţia fiindu-i acordată lui Vasile Popovici de către ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer. Aceasta a fost prezentă la Timişoara, ca invitată de onoare a Universității de Vest din Timișoara să conferenţieze în cadrul seriei de întâlniri „Ambasadori la UVT” pe tema relațiilor dintre Franța și România și a perspectivelor de dezvoltare pentru perioada ce va urma. Dezbaterea a fost moderată de prorectorul UVT, conf. univ. Mădălin Bunoiu.

Licențiat în filologie la Facultatea de filologie a Universității din Timișoara, secția limbă și literatura franceză – limbă și literatură română, doctor în Filologie al Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Vasile Popovici este profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, facultate la care predă din 1992, la catedră reîntorcându-se în 2016, după aproape 20 de ani de diplomaţie. În 1998-2002 a fost consul general al României la Marsilia, în 2002-2015 – consilier de comunicare la Ambasada României la Paris, în 2006-2011 – ambasadorul României în Regatul Maroc, iar în 2011-2016 – ambasadorul României în Portugalia.

A fsot implicat şi în politică, în anii 1992-1996 fiind deputat de Timiș din partea Partidului Alianţa Civică și vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă a Camera Deputaților.

Este, totodată, critic literar, eseist, publicist, fiind autor unic al volumelor Marin Preda – timpul dialogului, București, Editura Cartea Românească, 1983, Eu, personajul, București, Editura Cartea Românească, 1988, Lumea personajului. O sistematică a personajului literar, Cluj-Napoca, Editura Echinox, 1997, și Rimbaud, Cluj-Napoca, Editura Echinox, 1997, apărut în ediția revăzută, la București, Editura Cartea Românească, 2006. De asemenea, este coautor în mai multe volume apărute în țară și în străinătate.

A fost distins cu Marele Cordon al Ordinului Ouissam Al Alaoui al Regatului Marocului, cea mai înalta distincție a regatului, și cu Marea Cruce a Ordinului Meritului a Republicii Portugheze.

Print Friendly, PDF & Email