Câţiva universitari timişoreni: „Îndemnăm pe toţi cetăţenii, în general, şi pe dascăli şi studenţi în particular, să voteze Victor Ponta”

În acest apel, îl acuză, însă, pe rectorul UVT că a politizat instituţia pentru că i-a invitat la o dezbatere pe cei doi candidaţi la prezidenţiale

Amfiteatru universitateDupă ce rectorul Universităţii de Vest din Timişoara a adresat o invitaţie la dezbatere celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale – invitaţie refuzată de Victor Ponta –, acum, la iniţiativa unui deputat PSD de Timiş, un grup de universitari timişoreni îl acuză că politizează instituţia. În schimb, semnează un apel susţinere a candidatului PSD Victor Ponta.  

 

Invitaţie la dezbatere vs. opţiuni politice exprimate explicit

Confruntările din plan politic, premergătoare celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, se repercutează în mod direct şi asupra mediului academic timişorean. Înfierând invitaţia la dezbatere adresată de UVT celor doi candidaţi la Preşedinţie – pe care o consideră o încălcare a Legii educaţiei şi o manifestare politică organizată în spaţiul universitar –, reprezentanţi ai mediului universitar îşi dispută acum, în spaţiul public, opţiunile politice.

După ce rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ.dr. Marilen Pirtea, a adresat recent celor doi candidaţi calificaţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale – Klaus Iohannis şi Victor Ponta – o invitaţie la dezbatere, pe care a argumentat-o ca fiind un demers venit din partea unei instituţii de învăţământ superior, pusă în slujba  dialogului deschis, în scopul identificării de soluții la diferitele probleme ale lumii contemporane, câţiva reprezentanţi ai mediului academic timişorean îl acuză pe acesta că politizează UVT. În schimb, semnează un apel explicit de susţinere în turul doi a candidatului PSD, Victor Ponta.

 

“Programul candidatului Victor Ponta, o proiecţie realistă şi promiţătoare pentru viitorul şcolii şi al culturii româneşti”

Petru-AndeaPrin intermediul unui comunicat de presă transmis redacţiei, deputatul PSD de Timiş Petru Andea, (foto) cadru universitar la Universitatea Politehnica Timişoara, face public conţinutul unui mesaj de susţinere a candidatului la Preşedinţie susţinut de alianţa PSD-UNPR-PC- PRM, Victor Ponta, mesaj pe care l-a iniţiat.

În comunicat apar numele, nu şi semnăturile, prof. dr. ing. Petru Andea, conf. dr.  Florin Bârsăşteanu (deputat PSD), prof.univ.dr. Dorel Săndesc (secretar de stat în Ministerul Sănătăţii), prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, prof. dr. ing. Paul Pîrşan, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Mihai I al României” Timişoara, prof. univ. dr. Dan Poenaru, prof. dr. ing. Teodor Traşcă, prof. univ. dr. Victor Dumitraşcu (preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş), prof. dr. ing. Horia Ciocârlie, fost prefect PSD de Timiş, conf. univ. dr. Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara, prof. univ. dr. Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timişoara, conf. dr. ing. Doru Vătău, prof. dr. ing. Vladimir Creţu, prof. univ. dr. Ioan Talpoş, fost rector al UVT, prof. dr. ing. Alda Simion, prof. dr. ing. Gheorghe Cârţu, ş.l.dr. Voichiţa Lăzureanu, lector dr. Romaniţa Jumanca, consilier local PSD, prof. dr. ing. Viorel Berar, prof. dr. ing. Ion Borceanu, prof. univ. dr. Ion Tăpălagă, prof. univ. dr. Doina Stănescu, prof. univ. dr. Mărioara Poenaru, prof. univ. dr. Emanuel Bratu, prof. univ. dr. Cristina Bortun, conf. univ. dr. Cătălin Jianu, conf. univ. dr. Puiu Iulian Velea, conf. univ. dr. Sorin Olaru, prof. dr. ing. Maria Băla, prof. dr. ing. Georgeta Nichita, prof. dr. ing. Aurel Lăzureanu, prof. dr. ing. Dumitru Ţucu, prof. dr. Radu Palicica, prof. dr. ing. Nicolae Budişan, prof. univ. dr. Bratu Tiberiu, prof. univ. dr. Petrică Matusz şi ş.l. dr.ing. Teodor Cristea. Întrebarea este: oare şi-or fi asumând acest demers toate persoanele menţionate de Petru ANdea pe această listă?

Totodată, semnatarii acestui apel lansează un îndemn tuturor cetăţenilor, dar şi studenţilor şi cadrelor didactice, să meargă duminică, 16 noiembrie, la vot, şi să îl crediteze cu votul lor pe actualul premier Victor Ponta şi ceea ce semnatarii desemnează a fi “proiectul său de modernizare a României”.

În textul comunicatului se precizează că recentele măsuri ale Guvernului Ponta, concretizate în plata restanţelor salariale ale cadrelor didactice, restanţe datând din perioada guvernării Cabinetului Boc, reprezintă “un act de dreptate, de reparaţie morală şi materială şi în nici un caz o «pomană electorală», aşa cum în mod nedrept şi scandalos o numeşte opoziţia ACL”.

Potrivit aprecierii iniţiatorilor apelului de susţinere a lui Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale, modul în care cetăţenii României au votat în primul tur reflectă o opţiune care a determinat ceea ce semnatarii desemnează a fi “o ierarhie raţională a candidaţilor la funcţia de preşedinte”.  “Apreciem modul responsabil în care cetăţenii României şi-au exercitat dreptul la vot şi faptul că opţiunile lor au determinat, în primul tur al alegerilor, o ierarhie raţională a candidaţilor la funcţia de preşedinte”, mai spun semnatarii apelului de susţinere a lui Victor Ponta.

În plus, mai este precizat în comunicat, procentul de 40,44 % din voturi, pe care Victor Ponta l-a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezintă “o confirmare a sprijinului popular pentru politica guvernului pe care îl conduce”.Este vizibil că a primit aceste voturi de la cetăţeni din toate clasele sociale, din toate categoriile de vârstă, din toate regiunile ţării. De subliniat că Banatul şi Ardealul au contribuit cu 1.000.000 de voturi la succesul candidatului PSD”, mai spun semnatarii mesajului de susţinere. Apreciind că programul prezidenţial al candidatului social-democrat Victor Ponta oferă “o proiecţie realistă şi promiţătoare pentru viitorul şcolii şi al culturii româneşti”, o dovadă în acest sens fiind susţinerea pe care i-au  acordat-o acestuia, în primul tur, o serie de “intelectuali ai României, profesori, cercetători, artişti, literaţi”, similar cărora, se arată în comunicat, au votat şi mulţi intelectuali din mediul academic timişorean.

Sprijinind cu convingere acest program, în limitele permise de regulamentele academice, ne exprimăm surprinderea faţă de iniţiativa Universităţii de Vest din Timişoara, de a organiza manifestări politice în spaţiul universitar, fapt interzis de Legea educaţiei”, se menţionează în apelul acestor reprezentanţi ai mediului academic din Timişoara.

În schimb, semnează un apel explicit de susţinere a candidatului PSD, Victor Ponta: „Noi, cadrele didactice universitare, semnatare ale prezentului comunicat, îndemnăm pe toţi cetăţenii, în general, şi pe dascăli şi studenţi în particular, să aibă încredere în candidatul Victor Ponta şi în proiectul său de modernizare a României, să meargă la vot în ziua de 16 noiembrie şi să voteze Victor Ponta”.

 

Rectorul UVT: “UVT a propus organizarea unei dezbateri în spiritul pluralismului democratic și al argumentației civilizate”

Marilen Pirtea2În replică la acuzele recente formulate public la adresa propunerii UVT de a organiza o dezbatere între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, rectorul acestei instituţii, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, spune că rolul unei universități nu se limitează strict la activitatea didactică și de cercetare, că „orice universitate are în același timp și misiunea de a interacționa cu societatea în ansamblul său, de a se pune în slujba valorilor împărtășite de societatea din care face parte integrantă. Rămânând fidelă ideii de nepartizanat politic, Universitatea de Vest din Timișoara este un spațiu al dialogului deschis pentru găsirea de soluții la diferitele probleme ale lumii contemporane”.

În plus, mai spune Marilen Pirtea, în ultimii ani, „UVT a oferit cadrul de dezbatere apolitică pentru instituțiile cu responsabilități în diverse sectoare ale societății și s-a constituit ca o platformă pentru dezvoltarea de politici publice care să vină în întâmpinarea nevoilor societății”.

Mai mult decât atât, relevă rectorul UVT, în timpul campaniilor electorale, universitatea a organizat, în Aula Magna, prin Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, o serie de dezbateri între candidații în alegerile locale, parlamentare și europarlamentare: “Acesta este contextul în care ne-am exprimat disponibilitatea ca, în perioada electorală premergătoare alegerilor prezidențiale, să găzduim o dezbatere între candidații la funcția de Președinte al României”.

Marilen Pirtea mai spune că propunerea UVT de a desfăşura o dezbatere între cei doi candidaţi calificaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale nu presupunea faptul că această dezbatere nu ar fi putut avea loc şi în alte locuri din ţară. “Am avut în minte, când am adresat această invitație, seria de trei întâlniri dintre cei doi candidați la funcția de Președinte al SUA, în 2012. Formatul întâlnirilor a fost asigurat de o instituție independentă, Commission on Presidential Debates, care încă din 1988 este implicată în organizarea unor astfel de întâlniri în toate alegerile prezidențiale din SUA, dar și pe alte continente, oferind expertiză și un cadru independent și obiectiv de dezbatere. Cele trei întâlniri din 2012 au fost găzduite de trei universități acoperind zone geografice diferite din SUA: University of Denver (Denver, Colorado), Hofstra University (Hempstead, New York), Lynn University (Boca Raton, Florida)”, precizează rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Potrivit aprecierii acestuia, conotaţiile politice care au fost adăugate invitaţiei la dezbatere lansată de UVT de către “anumiţi actori politici şi de către unele instituţii de presă” reprezintă demersuri regretabile, despre care rectorul UVT apreciază că „riscă să denatureze bunele intenții ale iniţiatorilor”. 

“Modul în care gestul nostru a fost ulterior interpretat de anumiți actori politici și, apoi, de unele instituții de presă este regretabil și riscă să denatureze bunele noastre intenții. Universitatea noastră a fost și va rămâne o gazdă echidistantă pentru orice dezbatere de idei, inclusiv pentru dezbaterile între proiecte politice diferite, în spiritul pluralismului democratic și al argumentației civilizate”, mai spune Marilen Pirtea.

Surse din Senatul UVT spun că ceea ce fac semnatarii acestui apel este de fapt o manifestare politică în spaţiul universitar, deoarece semnează manifestul folosindu-şi titlurile academice şi îndemnând lumea să voteze un anumit candidat. "Universitatea nu a făcut altceva decât să ofere medierea unei dispute politice, fără a se implica de partea unuia sau a altuia dintre candidaţi", mai spun acestea.

 

„Ce poate întări convingerea societăţii în valorile democratice pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani?”

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyDupă primul tur de scrutin, UVT le-a lansat celor doi candidaţi intraţi în turul doi al prezidenţialelor invitaţia de a participa la o dezbatere găzduită de această instituţie de învăţământ. „Anul acesta, în decembrie, se vor împlini 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Pentru noi, timişorenii, fiecare decembrie înseamnă în acelaşi timp un prilej de aniversare, dar şi de comemorare. Aniversarea înfrângerii sistemului comunist este însoţită de fiecare dată de onorarea memoriei celor care, prin sacrificiul personal, au făcut posibil momentul victoriei. În fiecare an, întrebările care ne vin în minte sunt aceleaşi: suntem noi demni de acest sacrificiu? Ce ar trebui să facem pentru ca România să fie la înălţimea speranţelor celor care în urmă cu 25 de ani şi-au dat viaţa pentru ca libertatea noastră să fie astăzi posibilă? Care este proiectul care poate motiva societatea românească şi îi poate întări convingerea în valorile democratice pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani?”,declară, într-un comunicat de presă reprezentanţii UVT.

Aceştia apreciază că, mai mult ca niciodată, românii sunt interesaţi să afle care este răspunsul la aceste întrebări în opinia celor care aspiră la cea mai înaltă funcţie în stat. „Acestea sunt motivele pentru care Universitatea de Vest din Timişoara a propus organizarea unei dezbateri publice, în Aula Magna, între candidaţii din turul doi al alegerilor prezidenţiale, având încrederea că prestigiul şi experienţa în organizarea unor astfel de evenimente în timpul campaniilor electorale pentru alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, recomandă instituţia noastră pentru rolul de gazdă echidistantă”, spunea, atunci, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Print Friendly, PDF & Email